Connect with us

technokrata

Részletek a Microsoft antivírus terveiről

Dotkom

Részletek a Microsoft antivírus terveiről

Egy microsoftos vezető Franciaországban szót ejtett a szoftverfejlesztő vállalat antivírus szoftverpiacra való belépéséről.

A ZDNet France értesülései szerint a Microsoft helyi biztonsági projektjének vezetője, Nicolas Mirail utalt arra, hogy megjelenhet majd egy különálló antivírus termék, melyben számos eszköz alapja a vállalat által 2003-ban véghezvitt GeCad és Pelican Software cégek felvásárlásából származik. Redmond egyesült államokbeli képviselői visszautasították a leendő termék funkcionális részeire illetve megjelenési idejére vonatkozó kérdések kommentálását, Mirail révén azonban sejthetjük, mik az elképzelései a Microsoftnak a vírusvédelemről.

A francia vezető szerint kétféle módszert alkalmaznak majd a destruktív állományok felfedezésére: elsőként a már bevett eljárást, azaz a rendszeresen frissített, ismert vírusok listájával való összevetést; a második antivírus eszköz viszont másképp igyekszik a nem kívánt file-ok nyomára bukkanni. Ez utóbbi kielemzi a számítógépes rendszert annak érdekében, hogy megállapítsa, érte-e már vírusfertőzés a számítógépet, illetve megkísérli tájékoztatni a végfelhasználót, hogy a jövő fenyegetéseit tekintve mekkora veszélynek van kitéve a PC.

Nem tartalmaz ugyanakkor saját tűzfalat az antivírus csomag, aminek az az oka, hogy a Windows XP-ben már megtalálható ez a funkció – igaz, ennek hatásosságát sokan megkérdőjelezik. Az azonban biztosnak tűnik, hogy az erre az operációs rendszerre készülő második javítócsomag sokat javít majd az integrált firewallon (is). Mirail elmondása értelmében a vírusellenes szoftver mind a Windows XP-vel, mind a Longhornnal együtt tud majd működni.

Annak idején, amikor Redmond felvásárolta a romániai, bukaresti GeCad vállalatot, egyértelműen a Microsoft (illetve maga Bill Gates) által meghirdetett Megbízható Számítástechnika kezdeményezést kívánták újabb fázisba léptetni. Az angol nevén Trustworthy Computing Initiative arra irányul, hogy a jelen operációs rendszereket sokkal biztonságosabbá tegyék, amennyire csak lehet, megnehezítve a hackerek, automatikus féregtámadások és egyéb biztonsági fenyegetések életét. A szoftverfejlesztő vállalat saját elemzéseire támaszkodva úgy tartja, hogy a Windows-os operációs rendszert használók körülbelül kétharmada nem frissíti rendszeresen antivírus programjainak adatbázisát, s ez jelentős mértékben okolható az utóbbi évek járványszerű vírusfertőzéseiért.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle