Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre gyorsabbá válnak a hackerek

Dotkom

Egyre gyorsabbá válnak a hackerek

A rendszereket távolról támadók egyre gyorsabban találják meg az adott hálózat sebezhető pontjait, egyre ügyesebben rejtik el jelenlétüket, köszönhetően a mind jobbá váló hackereszközöknek.

Az IT-biztonsággal foglalkozó szakértők közül számosan az úgynevezett nulladik napi támadásoktól tartanak (azaz az olyan behatolásoktól, amelyek még nem ismert, így ki sem javított biztonsági réseken keresztül történik); mások viszont a megjelenő patch-eket gyorsan visszafejtő és így a nem frissített rendszert hatékonyan támadni képes hackerekben látják a nagyobb veszélyt. Minderre a Black Hat Security Briefings alapítója, Jeff Moss hívta fel a figyelmet a napokban: ˝Ha egy patch megjelenik valamelyik nap, és az így ismertté vált hiba kihasználásának módja már másnap elérhető, akkor belátható, hogy a vállalatoknak nincsen túl sok idejük saját rendszereink biztonságossá tételére.˝

A konferencián több kutató is rámutatott, hogy a kiadott javításokat visszafejteni képes eszközök növekvő használata egyre nagyobb gondot okoz. A támadókódok sosem látott gyorsaságban születnek meg, arra kényszerítve a gazdasági szervezeteket, hogy felkészüljenek a még gyorsabb patch-elésre, vagy másik módszert találjanak hálózatuk biztosítására. ˝A rendszergazdák többé nem várhatnak negyedévet a frissítések telepítésével.˝ – mondta Paul Watson, a Rockwell Automation információbiztonsággal foglalkozó szakértője.

Annak idején a Slammer alkotója fél évet adott a vállalati rendszergazdáknak rendszereik frissítésére: a 2002. nyarán felfedezett biztonsági hibát azonban számos cég nem tüntette el rendszereiből, így a 2003. januárjában terjedésnek indult féreg rengeteg számítógépet volt képes megfertőzni. A Sasser idén áprilisban jelent meg, ez azonban már csak alig három héttel azután, hogy az a biztonsági rés, amire épült a működése, ismertté vált. A Witty féreg esetében ez az idő már csak két nap volt, ami egyértelműen mutatja a patch-elésre szánható idő radikális lecsökkenését.

Remélhetőleg érzékelhetően csökken a veszély a Windows XP második javítócsomagjának augusztusi megjelenése után. Az SP2 ugyanis hatékonyabbá teszi az operációs rendszer tűzfalát és új biztonsági funkciókkal vértezi fel a Windows-t, így talán a jövőben nem látunk annyi Windows-ra alapuló férget.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés