Connect with us

technokrata

Az idei vírusfertőzések 70%-ért egyetlen ember felel

Dotkom

Az idei vírusfertőzések 70%-ért egyetlen ember felel

A Sophos hathónapos körképére alapozva kijelenthető, hogy a 2004-es évben eddig bekövetkezett vírusfertőzések több mint kétharmada egyetlen német fiatalemberhez köthető.

A Netsky és a Sasser férgek alkotója, a 18 éves Sven Jaschan májusban került a rendőrök kezére: a Németország északi részén található, alig 920 lakossal bíró Waffensen városkában élő fiatalembert azzal gyanúsították, hogy ő írta a Sasser féregvírust (vagy annak legalább egy változatát). Letartóztatása után pár órával már óvadék nélkül szabadlábra is engedték Jaschant, arra hivatkozva, hogy a fiú minden bizonnyal nem fog elrejtőzni a felelősségre vonás alól.

A fiatal akkor érdekes indokkal állt elő, amikor arról kérdezték, miért készítette el és engedte szabadjára a Sassert. Amint azt az ügyész szóvivője elmondta a Der Spiegel magazinnak, vélhetőleg édesanyja és nevelőapja ˝PC Help˝ üzletét akarta fellendíteni. A szülők vállalkozása egyébként számítógépek javításával foglalkozott, így az idejét évek óta programozással (is) töltő Jaschan érvelése még logikusnak is tűnhet.

Jaschan nevéhez egyébként a Netsky legalább 25 variánsa köthető, s a Sasser féreg is kapcsolatba hozható a német tinédzserrel. Graham Cluley, a Sophos vezető konzultánsa meghökkentőnek nevezte, hogy egyetlen emberhez tartozik az idei első félév vírusfertőzéseinek hozzávetőleg 70 százaléka. Ugyan elképzelhető, hogy még másokat is letartóztatnak az ügyben, egyelőre azonban csak Jaschan került a rendőrök kezére.

A tízes toplista első helyét a Sasser szerezte meg, 26,1 százalékos fertőzöttségi szinttel, A Netsky P, B és D változata lett a második, a harmadik és a negyedik. Mindössze négy olyan digitális kártevő (Mydoom A, Zafi B, Sober C és Beagle A) található a felsorolásban, melyhez nincsen köze a német fiatalnak.

Cluley felhívta arra is a figyelmet, hogy egyetlen ember elfogása nem javít a statisztikákon: a vírusíró közösségben mindig lesz elég ember, hogy kitöltsék a megüresedett helye(ke)t. Ráadásul egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a szervezett bűnözés is részt kér magának, hiszen a vírusok és férgek révén fontos információkat lehet megszerezni, s nagy pénzügyi károkat okozni. Cluley szerint a vírusírók elfogása is egyre nehezebb lesz, ahogy mind óvatosabbá válnak.

Összességében a vizsgált időszak alatt 4.677 vírus jelent meg, ami kicsit több mint 21 százalékos emelkedés a korábbi év hasonló periódusához képest.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle