Connect with us

technokrata

A Vodafone-reklám hatására csökkentek a mobil tarifák

Dotkom

A Vodafone-reklám hatására csökkentek a mobil tarifák

Amikor a szabályozás hatékony: a Vodafone-reklám hatására csökkentek a T-Mobile és a Pannon GSM tarifái.

Már egy ideje zajlik az összehasonlító reklámok ütközete. Legutóbb egy tanárbácsi öngyilkosságon törte a fejét, mert munkássága csődöt mondott azzal, hogy az emberek nem tudják kiszámolni, hogy bizony a Vodafone új díjcsomagja olcsóbb, mint a T-Mobile-é.

A szabályozás
Március 1-jén hatályba lépett a reklámtörvény módosítása, amely az európai uniós szabályozáshoz igazította a hazai reklámjogot. A reklámtörvény korábban is meghatározta ugyan az összehasonlító reklám fogalmát, azonban nem szabályozta az összehasonlító reklám megengedett és tiltott formáit. A reklámtörvény módosítása az uniós szabályozással összhangban immáron meghatározza a megengedett és a tiltott összehasonlító reklámok feltételeit.

Amennyiben az összehasonlító reklám jogszerű, a védjegyjogosult kizárólagos használati joga alapján nem kifogásolhatja, hogy az összehasonlító reklámban használták a védjegyét, feltéve, hogy az elengedhetetlen volt az összehasonlításhoz és nem haladta meg a feltétlenül szükséges mértéket.

Az összehasonlító reklám éppen a lehetőségek felcsillantásával őrzi a választás szabadságát.

Negatív reklámok
Talán a mai napig a fülünkben cseng a taxis-reklám, valamint az azt és a Vodafone apró betűs részeit cikiző további reklámok. Bár a negatív reklám is hatékony valamelyest, főként ha szabályozva van, de korántsem eredményez közvetlen árcsökkenést.

Csökkenő mobil tarifák
Ahhoz, hogy a Vodafone újra harcba tudjon szállni, a Vodafone 150, 250 és 500 csomagokat kínálta fel összehasonlításra a T-Mobile június 5-étől bevezetett Relax 100, 250, 500 vagy 1000 díjcsomagjaival: Matekozzunk egy kicsit! címmel. A reklám hatására azonban korántsem az lett az eredmény, hogy ezrével tódultak át az előfizetők, hanem az, hogy a T-Mobile lépett: a legnagyobb hazai mobilcég július 1-jétől minden Relax díjcsomagjában jelentősen, a Relax 250 esetén például közel 40 százalékkal csökkentette percdíjait. Persze a Pannon sem maradhatott ki a játékból: 2004. július 19-én mutatkozott be a Pannon GSM új előfizetési formája, a Pannon 50, 100, 150, 250, 500 és 1000 néven, amely szintén kedvezőbb percdíjakat kínál versenytársaihoz képest.

Amikor a szabályozás hatékony
Azzal, hogy a szabályozás lehetővé tette az összehasonlító reklámokat, valódi versenyhelyzetet teremtett a mobilpiacon. A Vodafone reklámja a T-Mobile-osoknak kedvezett, hiszen az óriás csökkentette árait, amire a Pannon is reagálni tudott. Kétlem, hogy az öngyilkosos reklám hatására több lett volna a Vodafone-os előfizető, ám az biztos, hogy a hatását a másik két szolgáltató ügyfelei érezhették jobban.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle