Connect with us

technokrata

Európa: lecsengőben a notebookláz?

Dotkom

Európa: lecsengőben a notebookláz?

Egy felmérés szerint Európa hét legnagyobb gazdaságával bíró országában lassul a noteszgépek eladásának üteme.

A Context nevű piackutató cég folyamatosan figyelemmel kíséri az öreg kontinens országaiban zajló noteszgép-értékesítéseket, és úgy találták, hogy az idei év minden hónapjában lassabban bővült a piac, mint 2003 hasonló időszakaiban. Míg a februártól februárig tartó időszak alatt 42,2 százalékos növekedést tapasztaltak a végfelhasználóknak eladott hordozható számítógépek tekintetében, addig a májustól májusig terjedő időszakra ez már ˝csak˝ 17,5 százalékot mutatott (márciusban 30%, áprilisban 20,3% volt).

Az előzetes adatok szerint a trend folytatódik: a piackutató szerint már most megbecsülhető, hogy a júniusi érték nem lesz kétszámjegyű: a Context szerint a tavaly júniusi eladásokhoz képest csak 9,9 százalékos bővülés várható – ami azért még mindig jóval több, mint amit a desktop PC-k tudnak ˝felmutatni˝. A felmérés nem tartalmazza a közvetlen értékesítéseket.

A notebook vásárlási láz tehát lecsengeni látszik, ami részben a Centrino 2 elhalasztásával is magyarázható. Tavaly ráadásul az Intel rengeteget költött reklámra, hogy felfuttassa a Centrino eladásait, amit az idén nem követett hasonló mértékű felhajtás. Ugyan az árcsökkentés tovább zajlik, ami például a desktop piacon jelentős eredményeket hozott Európában a második negyedévben, de lassacskán ennek üteme is mérséklődni fog. Az árak ugyanis egyes notebooktípusok esetében nemsokára olyan mélységekbe érnek, ahonnan a forgalmazók gazdaságosan lejjebb már nem mehetnek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák