Connect with us

technokrata

Corporate Governance: központban a felelős vállalatirányítás

Dotkom

Corporate Governance: központban a felelős vállalatirányítás

A vállalaton belüli átláthatóság, irányíthatóság és hatékonyság alapelvekre az Oracle megoldásai megfelelő informatikai megoldást nyújtanak.

A közelmúltban kipattant, számos nagyvállalatot érintő pénzügyi botrányok megrendítették a befektetők és az alkalmazottak bizalmát, és ennek hatására napirendre került a felelős vállalatirányítás (Corporate Governance) kérdése. Egyre hangsúlyosabbá válik a vállalatok elszámoltathatósága és az előírások betartásának számon kérése, és egyre gyakoribb, hogy a hatóságok személyesen vonják felelősségre a felső vezetőket, ha azok félrevezető információkat közölnek a vállalat pénzügyi eredményeiről. Mindezekre a kihívásokra az Oracle egy komplett informatikai megoldást kínál, amelynek alkalmazásai lefedik az átláthatóság, az irányíthatóság és hatékonyság területeit. Az Oracle az alkalmazások közül kiemelten fontosnak tartja az Oracle Internal Controls Manager eszközt, amellyel a vezetők, pénzügyi igazgatók, főkönyvelők, a belső ellenőrzési részleg dolgozói és a külső könyvvizsgáló cégek dokumentálhatják és vizsgálat alá vethetik a belső szabályozást, illetve folyamatosan ellenőrizhetik a hatósági előírások betartását.

A körültekintő, meggondolt, felelős vállalatirányítás hiánya bizalmi válságot idézett elő a befektetők körében az Egyesült Államokban. A bizalom visszanyerése érdekében az amerikai kormányzati szervek és a szabályozók a felelős vállalatirányítást erősítő új előírásokat dolgoznak ki és vezetnek be, amelyek közvetve vonatkoznak a tőzsdén jegyzett cégek leányvállalataira, így akár magyarországi egységeire is.

Mivel egyre több vállalat működése alapul a különböző szoftveralkalmazásokon, az információs rendszereknek kell a felelős vállalatirányítást biztosító stratégia alapkövévé válniuk.

A megfelelő ügyviteli rendszerekkel javítható az átláthatóság, irányíthatóság és hatékonyság, és könnyebb teljesíteni a kitűzött szervezeti célokat:

  • Átláthatóság: az információk a szervezet összes pontján elérhetők;

  • Irányíthatóság: egységes és biztonságos szabályozás, eljárásrendek és folyamatok;
  • Hatékonyság: az adatok gyors és pontos kigyűjtése, összegzése és egyeztetése;

E három alapelvre az Oracle egy komplett informatikai megoldást kínál. A megoldásban használt számos alkalmazás közül az Oracle kiemelten fontosnak tartja az Oracle Internal Controls Manager eszközt, amellyel a vezetők, pénzügyi igazgatók, főkönyvelők, a belső ellenőrzési részleg dolgozói és a külső könyvvizsgáló cégek dokumentálhatják és vizsgálat alá vethetik a belső szabályozást, illetve folyamatosan ellenőrizhetik a hatósági előírások betartását. A megoldás bevezetésével a vállalat hatékonyabbá teheti a belső ellenőrzést, biztosabbá válik a kockázatfelmérés, és csökkennek a külső könyvvizsgálók bevonásának költségei. Az Oracle Internal Controls Manager az Oracle E-Business Suite alkalmazásegyüttes része, amely eleve az együttműködés szempontjainak megfelelően tervezett, integrált alkalmazásokból áll. A szoftver magyar nyelven is támogatott, valamint önálló egységként is bevezethető.

Az Oracle Internal Controls Manager segítségével a vezetők le tudnak fúrni, hogy minden probléma ellenőrzött és auditált-e, és ha nem, akkor hol van a hiba, a hiányosság, hol és mit kell pótolni. A felhasználó a könnyen kezelhető munkaterületen megszervezheti, végrehajthatja és felügyelheti a különböző auditálási tevékenységeket, például a vállalat üzleti folyamatainak definiálását, a folyamatok dokumentációjának elkészítését és karbantartását, a folyamatok és az őket érintő kockázati tényezők katalógusának nyilvántartását, a szervezeti felépítés feltérképezését, stb.

Az Oracle E-Business Suite „Oracle Workflow” néven egy beépített folyamatmodellező eszközt is tartalmaz. Az Oracle Workflow nem csak az üzleti folyamatok felvázolásában segíti a folyamatszervezőt, hanem teljes körű adatbázist is kínál az üzleti folyamatok és tevékenységek nyilvántartásához.

Az egyes alkalmazásokban szereplő folyamatokat egy úgynevezett navigátor eszköz mutatja, amellyel ki lehet választani a kívánt folyamatot, és meg lehet vizsgálni azokat a funkciókat, amelyeket lefed az alkalmazásban. A folyamatokat tetszőleges mélységig lehet elemezni, a vállalat felső szintű irányításától egészen egy adott bizonylat továbbítási útvonalának követéséig.

A belső ellenőrzés egyik fő feladata egyértelművé tenni a kapcsolatot az üzleti folyamatok és az általuk befolyásolt pénzügyi mutatók között. Az Oracle Internal Controls Manager lehetővé teszi, hogy minden egyes folyamathoz hozzárendeljünk egy vagy több mérlegszámlát vagy eredménykimutatás-számlát. Ezzel konkrétan követhetővé válnak azok a kockázati tényezők, amelyek a pénzügyi beszámolókban közölt adatok és fontos mutatók alakulását befolyásolják.

Minden vállalat vezetése felel azért, hogy védje a tulajdonosok vagy részvényesek érdekeit és a vállalat vagyonát. Ennek érdekében minden egyes üzleti folyamat esetében fel kell mérnie a kapcsolódó kockázati tényezőket és azok esetleges következményeit. Az Oracle Internal Controls Manager lehetővé teszi egy olyan „katalógus” definiálását, amely részletesen nyilvántartja a szervezet egyes folyamatait, a különböző kockázati tényezőket, valamint ezek összefüggéseit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle