Connect with us

Hirdetés

technokrata

99 százalékos hatékonyságú CD-másolásvédelem

Dotkom

99 százalékos hatékonyságú CD-másolásvédelem

A Macrovision átdolgozta azon másolásvédelmi technológiáját, mely a CD-ken levő dalokról való illegális kópiák készítését hivatott megakadályozni.

A CDS 300 rendszer az év elején indult útjára, s a kompakt lemezek audió tartalmához való hozzáférést volt hivatott megakadályozni abban az esetben, amikor a korongokat számítógépbe helyezték. Ismeretes, hogy a Windows automatikus futtatási képességének (auto-run) letiltásával egyszerűen ki lehetett kerülni a védelmet, így voltaképp ezen információ birtokában nem sokat ért. Persze azoknak sem kellett lemondaniuk a dalok élvezetéről, akik erről nem szereztek tudomást, ugyanis az egyes lemezek úgy lettek kialakítva, hogy azokon tömörített, 192 kbps-os minőségben megtalálhatóak Windows Media formátumban is a dalok, amiknek a lejátszására már lehetőség nyílik PC-n is.

Egyelőre még alfa állapotban van a CDS 300 hetes verziója, amely a másolásvédelmi technológia legfrissebb változata; a bétaverzió a következő hónapban jelenik meg. A Macrovision szerint ez már elegendő védettséget nyújt majd a lemezek audió rétegéhez való hozzáférés blokkolásában. A fejlesztő szerint ezzel a számítógép-tulajdonosok rá lesznek kényszerítve a WMP használatára – a felhasználók a korong behelyezése után egy kérdéssel szembesülnek, amiben egy licenc telepítésének engedélyét kéri tőlük a másolásvédelem. Pozitív válasz esetén a Macrovision Active Software Protection (ASP) kódja szintén feltelepül, ami aztán aktívan képes a rippelési és klónozási szándékokat megakadályozni. Fontosnak tartotta hangsúlyozni a vállalat, hogy az ASP nem spyware alkalmazás, hiszen például fel is hívják betelepülésére a figyelmet a licencfeltételek elfogadásánál (az meg egy másik kérdés, hogy ezt hány felhasználó olvassa végig).

Simon Mehlman, a vállalat egyesült királyságbeli marketingrészlegének vezetője elmondta a The Register újságnak, hogy az ASP 99 százalékos hatékonyságot mutatott fel a tizenöt, leggyakrabban használt CD-rippelő és -klónozó alkalmazással szemben. Az Apple iTunes-jával éppen pont nem, ennek pedig az az oka, hogy ez utóbbi lehetővé teszi a felhasználóknak a lemezek hanganyagainak leszedését a hibajavító mechanizmus révén. Mehlman elmondása szerint a Macrovision már dolgozik azon, hogy az ASP Mac OS X-en is működőképes legyen. A CDS300 hetes változata egyébként lehetővé teszi, hogy a felhasználók másolatot készítsenek az eredeti, védett lemezről, amit aztán meg is lehet szólaltatni például egy asztali CD-lejátszóban. Ez a kópia azonban már olyan védelemmel rendelkezik, ami teljesen megtiltja a dalok másik PC-re való másolását; többek között a másolt korongokon nincsen adatréteg és ASP telepítő sem, mondta Mehlman.

A jövő

Egy másik újítás is fontos prioritást kapott a másolásvédelmi eljárásokat fejlesztő vállalatnál: a Macrovision mérnökei azon is dolgoznak, hogy ne kelljen a CD-re rögzíteni a digitális lejátszásra alkalmas file-okat. Ehelyett – helytakarékossági szempontok miatt – inkább azt szeretnék elérni, hogy a CD (Red book) hanganyagaiból valós időben készüljenek a tömörített, DRM-védett digitális zeneszámok.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés