Connect with us

technokrata

Veszélyben az atomtitkok, szigorú intézkedések

Dotkom

Veszélyben az atomtitkok, szigorú intézkedések

Száműzik azokat a számítógépeket az USA Energiaügyi Minisztériuma által vezetett titkos munkákból, melyek eltávolítható lemezes meghajtóval rendelkeznek.

Még a hónap elején újabb kínos incidens történt az Amerikai Egyesült Államok (nukleáris) fegyvereket (is) kutató los alamos-i laboratóriumában: szőrén-szálán eltűnt néhány olyan lemez, amelyen titkos adatokat tárolt az intézmény. Ezt követően a laboratóriumot le is zárták egy időre.

Spencer Abraham, a minisztérium egyik titkára közölte, hogy az intézkedés körülbelül kéttucatnyi telephelyet érint, ahol olyan titkos munkák folynak, melyeknél a továbbiakban nem engedhető meg az eltávolítható lemezek befogadására képes meghajtókkal (például floppy drive-val, CD/DVD-ROM-mal) felszerelt számítógépek jelentette kockázat. Ezeken a helyeken le is állították a munkákat addig, amíg megtörténik az érintett eszközök eltávolítása – igaz, ez csak pár napot vesz igénybe, s nem tart hetekig, nyilatkozott Abraham a Wall Street Journal számára.

A frissiben meghozott intézkedések érthetők is, hiszen a minisztérium szeretné minimalizálni az emberi hibákból vagy rosszindulatból származó rizikót, ami akár a szigorúan titkos, nukleáris kutatással kapcsolatos információk kiszivárgásához is vezethet. Időközben egyébként hasonló eltűnésről számoltak be a Sandia Nemzeti Laboratóriumban is, de a bizalmas adatokat tartalmazó lemez később megkerült.

Vállalati szinten is hasonló problémákkal kell szembenézniük a gazdasági szereplőknek: a Gartner nemrég azt tanácsolta, hogy a cégek fontolják meg a hordozható tárolóeszközök, mint például az Apple iPodjának munkahelyekről való kitiltását. A Gartner szerint egyrészt ezzel a határozott intézkedéssel csökkenthető lenne a vállalati hálózatokba behurcolt malware-fertőzések (spyware-ek, trójai programok) száma és kockázata, másrészt kevesebb lehetősége lenne a munkahelyi, titkos üzleti adatokra utazó tolvajoknak is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle