Connect with us

technokrata

Mit hoz az ősz a számítástechnikai kereskedelemben?

Dotkom

Mit hoz az ősz a számítástechnikai kereskedelemben?

Az Expert számítástechnikai piaci előrejelzése.

Több szempontból érdemes felkészülni az őszi informatikai „szezonra”. Nem csak a gyártók vezetnek be a piacra számos, alapvető újítást, de több, ez idáig kőbe vésettnek tekintett szabvány is változik.

“A legfontosabb változtatás talán az, hogy a legnagyobb chipgyártó, az Intel foglalatot váltott.” – emelte ki Francia Róbert, az egyik hazai disztribútor, az Expert Kft. szakembere. Az új processzorokon már csak érintkezők lesznek, a korábban jellemző „lábak”, illetve „tüskék” az alaplapokra kerülnek át. Ez a processzorok teljesítményére önmagában nem lesz hatással (sokan vitatják is a változtatás szükségességét), de mivel a jövőben a gyártó ezzel a szabvánnyal hozza ki új termékeit, így azoknak, akik szeretik a legújabb technológiát használni, és az Intel termékeit kedvelik, hamarosan alaplapot kell cserélniük.

Várhatóan általános lesz a memóriáknál a DDR2-es szabvány, és az 533-as órajel, míg az AMD Athlon 64-es processzorainak ára radikálisan csökken. A cég – talán az Intel Celeron mintájára – Semprom néven kihozza az Athlon belépő szintű változatát. Ugyanakkor csökken majd a processzorok órajelének emelkedési üteme, mert a melegedés problémáját egyre nehezebb orvosolni a megfelelő zajszint és komfort mellett.

A DVD írók tovább gyorsulnak (a CD íróknak már nincs hova), és elérhető árkategóriába kerülnek a ma még high-end-nek számító 400 GByte-os merevlemezek. Az ősztől egyértelmű lesz a PCI Expressz VGA kártya térhódítása. A nagyobb sávszélességet biztosító szabvány az AGP kiváltására jön létre. Bár az új szabvánnyal készített grafikus kártyákat hivatalosan már mindkét nagy gyártó forgalmazza, tudható, hogy valódi PCI Express kártyája egyelőre csak az ATi-nak van. Az NVIDIA processzorral szerelt kártyáknak egy segédchip alakítja át AGP-s jeleit PCI Express kompatibilissé, tehát a cég egyelőre a régi kártyáit „húzta” feljebb. Őszre azonban minden bizonnyal az NVIDIA is kihozza majd valódi PCI kártyáit, és a verseny tovább folytatódik.

“A műszaki fejlesztések mellett a piac sem marad mozdulatlan.” – tette hozzá Balázs Attila, az Expert ügyvezetője. Mára egyértelműen látszik, hogy komoly hátrányt szenvednek el azok a vállalkozások, akik kimaradtak a Sulinet Express programból, hiszen az utóbbi időben ez gyakorolta a legnagyobb hatást a számítástechnikai piacra. A programot érintő változtatások tekintetében – mint emlékezetes, július elsejével kiszélesedett a kedvezményezettek köre, ugyanakkor változott a kedvezmény igénybevételének módja – megosztott a szakma. A várakozások inkább mégis pozitívnak mondhatók.

A szokásos nyári pangás után ősszel tehát megélénkül a kereslet, és a fentebb felsorolt technológiák bevezetése is hoz majd némi növekedést a felső kategóriás termékek körében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle