Connect with us

technokrata

Intel: véget ér a 130 nanométeres korszak

Dotkom

Intel: véget ér a 130 nanométeres korszak

Pénteken jelentette be a vezető chipgyártó, hogy még az idén leállítja a 130 nanométeres eljárással készülő mobilprocesszorok gyártását.

A notebookokba szánt és a desktop CPU-k közül a 130 nanométeres gyártási eljárással készülő példányokból már nem sok készül el, az Intel ugyanis bejelentette, hogy kifuttatja a technológiát. Habár a lépést nem indokolták meg, a háttérben az a bevett séma áll, miszerint az elöregedő gyártási metódusok elhagyásával átállnak az újra. Ez az Intelnél a jelenlegi helyzetben azt jelenti, hogy processzorai nemsokára már kizárólag 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek.

A következő, noteszgépekbe szánt lapkák gyártása áll le még az idén: a mobil Pentium 4-es modellek közül a 2,8, a 3,06 és a 3,2 GHz-es, 533 MHz-es FSB-vel bíró példányoké, illetve a 2,2, a 2,4, a 2,5 és a 2,6 GHz-es Pentium 4-M-eké is. Ezenfelül a 2,2 a 2,4 és a 2,5 GHz-es mobil Celeron processzorok, az 1,2 GHz-es Celeron M és az 1 GHz-es ULV Pentium M is hasonló sorsa jut. Ezekre a lapkákra az Intel utoljára 2004. november 19-én vesz fel rendelést.

Már 2004. májusában heti egymillió 90 nanométeres eljárással előállított processzort készítettek az Intelnél, tehát az átállás nem fogja megrengetni a gyártót. Előnyeit azonban érezni fogja: az alacsonyabb előállítási költség a vállalatnak, az arányait tekintve kisebb hőtermelés és energiaigény a felhasználóknak kedvez.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák