Connect with us

technokrata

Hamarabb megérkezett az ˝egységes˝ másolásvédelem, mint gondoltuk

Dotkom

Hamarabb megérkezett az ˝egységes˝ másolásvédelem, mint gondoltuk

A RealNetworks – igaz, önkényesen – átlépett a digitális tartalmakat óvó különböző másolásvédelmi technológiák felett.

Kútba esett a Microsoft ellen irányuló zeneletöltési együttműködés – írtuk még májusban. A hónap elején Rob Glaser, a RealNetworks vezérigazgatója taktikai szövetséget ajánlott Steve Jobs-nak. Levélben azt javasolta az Apple vezérének: tegyék elérhetővé a RealNetworks felhasználóinak, hogy az iPodon hallgathassák meg (nem az iTunes-tól vásárolt) dalaikat; cserébe a RealNetworks elsődleges zenelejátszóként az Apple eszközét fogja javasolni. Az üzenet kitért arra is, hogy nem kivitelezhetetlen a dolog, hiszen mindkét cég ugyanazt az audioszabványt, az AAC-t támogatja.

Glaser – elősegítendő az együttműködést – burkoltan megfenyegette a Macintosh-t fejlesztő vállalat vezérét, miszerint ha nem jöhet létre a szövetség, az akár oda is vezetheti a RealNetworks-öt, hogy partneri kapcsolatot hozzon létre a Microsofttal; mivel ez utóbbi cég médialejátszó szoftverének támogatottsága folyamatosan emelkedik. Steve Jobs ennek ellenére elutasította a RealNetworks ajánlatát, arra hivatkozva, hogy egy ilyen alku üzletileg nem lenne előnyös vállalata számára. Jobs kijelentette, hogy az iPod más zeneszolgáltatások számára való megnyitása kezdeti és folyamatos költségeket is kiróna az Apple-re, ami nem érné meg a cégnek.

A RealNetworks nemrég bejelentette, hogy kifejlesztett egy olyan technológiát, amivel képessé tehetők az iPodok a vállalat saját audioformátumának kezelésére is. A Harmony Technology névre keresztelt megoldás lehetővé teszi azon vásárlók számára, akik igénybe veszik a RealNetworks fizetős zeneletöltő szolgáltatását, hogy a beszerzett dalokat biztonságosan átmásolhassák az iPodra, vagy virtuálisan bármelyik másik hordozható zenelejátszóra. Rob Glaser elmondása értelmében arról van szó, hogy megoldásuk a rivális fejlesztők másolásvédelmi eljárásait fordítja le, és ezzel kompatibilissé teszi a RealNetworks rendszerével.

Egyes iparági elemzők meglepőnek, de mindenképpen üdvözítőnek tartják a vállalat fejlesztését, hiszen az így leveszi a felhasználó válláról a megfelelő lejátszó kiválasztásának gondját, azaz egységesíti a piacot. Persze az azért kérdés, hogy mit szólnak ehhez a másolásvédelmi technológiák (és egyben a hordozható lejátszók szellemi jogainak) tulajdonosai: az Apple, a Microsoft, a Sony…Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle