Connect with us

technokrata

Vírusveszélytől tartanak leginkább az Olimpián

Dotkom

Vírusveszélytől tartanak leginkább az Olimpián

A terrorizmus mellett vírustámadások is veszélyeztetik az augusztusi Athéni Olimpiai Játékokat.

˝Leginkább attól tartunk, hogy valaki véletlenül vagy szándékosan megfertőzheti az Olimpia szolgálatába állított hálózatok egyikét és ezzel komoly károkat okozhat.˝ – nyilatkozott Jean Chevallier, az Atos Origin nevű párizsi cég vezérigazgatója. Az Atos felel az Athéni Olimpiai Játékok informatikai hálózatának kialakításáért és az adatok szétsugárzásáért. ˝Márpedig nem szeretnénk semmilyen olyan incidenst megtapasztalni, ami például késlekedést okozhat az eredmények kihirdetésében, vagy bármilyen módon lelassíthatja a hálózatot.˝

Nem számít újnak e területen az Atos: a vállalat már a 2002-ben Salt Lake City-ben megrendezett Téli Olimpián is részt vett rendszerintegrátorként; ráadásul további ötkarikás feladatok is várnak rá: a 2006-ban Olaszországban megrendezésre kerülő Téli Olimpia, és a 2008-as kínai Nyári Olimpia hálózatainak építését szintén elnyerte a NOB-tól (Nemzetközi Olimpiai Bizottság). Chevallier és csapata természetesen most is sokat tett és tesz a biztonság érdekében: az igazgató közlése szerint három műszakban dolgoznak azért, hogy minden a megfelelő kerékvágásban mehessen a játékok ideje alatt. Ugyan a görög építkezések, infrastrukturális beruházások a kritikusok szerint alaposan elmaradtak a várttól, az Atos vezetője szerint ők kész lesznek a kezdésre, azaz augusztus 13-ra.

Változó idők

Ismeretes, hogy két éve még a terrorizmus volt az egyik legnagyobb fenyegető tényező, ám azok az Olimpiai Játékok még csak alig pár hónappal voltak a 2001. szeptember 11-én bekövetkezett World Trade Center elleni támadás után. Napjainkra az ekörüli hisztéria már elcsendesedett, éppen ezért a veszélyek között is elvesztette első helyét, a féreg- és vírustámadások léptek a helyükre. Az Atos emiatt számos antivírus és behatolás-érzékelő terméket telepített már a hálózat védelmére, s bevezetett számos új, fontos szabályt is – ezek közé tartozik például, hogy a hálózatról elérhetetlenné tették az Internethez való hozzáférést. Az Atos egyébként a Computer Associates hálózat-monitorózó eszközét használja a virtuális hálózatok figyelemmel tartására (logolására, az események nyomon követésére stb.).

Legfrissebb hír, hogy hétfőn az Atos közölte: elvégezték a végső technikai próbákat, melynek során az IT-rendszereket, a kommunikációt, a hálózatbiztonságot, a helyszínek menedzselését és a média műveleteket tesztelték. Körülbelül háromszáz vészhelyzetet próbáltak végig egy egyhetes periódus alatt, melyek között voltak olyan szimulációk is, amikor a rendszerbe történő illegális behatolással szemben kellett intézkedni; de akadt példa áramkimaradás, hardvereszköz-elromlás, sportesemények átütemezése miatti feladatok, problémák elhárítására is.

˝Biztonsággal mondhatom, hogy nem volt gondunk sem az IT-, sem a kommunikációs hálózattal. Persze előfordulhat, hogy a járművekkel, az emberek célba juttatásával, a parkolással stb. lesznek gondok – de a hálózat jó formában van.˝ – nyugtatta meg az érdeklődőket Chevallier.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök