Connect with us

technokrata

Sulinet táborok 2004

Dotkom

Sulinet táborok 2004

Sulinet Digitális Tudásbázis, Sulinet Nyári Diák Tábor, valamint Sulinet Pedagógus és Rendszergazda Tábor.

Nyolcadik alkalommal került sor a Sulinet táborok megszervezésére. Idén 120 diák, 50 pedagógus és 50 rendszergazda vett részt a programban, melynek középpontjában a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) volt.

Sulinet Digitális Tudásbázis
A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) célja, egy komplett, a műveltségi területeket minden közoktatási évfolyamon felölelő elektronikus tananyag-adatbázis és az azt kezelő dinamikusan testre szabható keretrendszer létrehozása. Ennek alapvető feltétele, hogy a létrehozott adatbázis képezze le az iskola tantervét a különböző műveltségi területeken, és konkrét óravázlatokat, módszertani segédleteket, tananyagokat és elemi tanulási egységeket nyújtson a pedagógusok és a tanulók számára, amelyeket felhasználhatnak a mindennapi tanítás-tanulási folyamatban.

A 2004. szeptemberére (első változatában) elkészülő SDT az első három pályázat anyagaiból mintegy 102 évfolyamra vonatkozó digitális tananyagot fog magában foglalni, ezenkívül, közel 70 kiegészítő oktatási segédanyagot, adatbázist és gyűjteményt, amelyeket idáig csak CD-n vagy könyvekben lehetett megtalálni. Ezek a tartalmak oktatási célra mindenki számára szabadon és díjmenetesen lesznek elérhetőek.

A rendszer egy elektronikus tananyag-adatbázis és tartalomkezelő eszköz, amely minőségileg új lehetőségeket biztosít interaktív multimédia tartalmak eléréséhez és felhasználásához az iskolai oktatásban. Lehetővé teszi eddig nem létező elektronikus oktatási anyagok elérését és felhasználását a mindennapi oktatásban, illetve egy támogató eszközt biztosít a pedagógusok számára az információgyűjtő, értékelő és problémamegoldó gondolkodás magasabb szintjeire való felkészítéshez.

2004 szeptemberében természetesen nem fejeződik be a fejlesztés, a Sulinet Programiroda úgy indítja útjára az SDT-t, hogy számít a rendszer kidolgozóinak és használóinak észrevételeire és munkájára, melynek révén további elemekkel egészülhetnek ki a digitális tananyagok.

Sulinet Nyári Diák Tábor 2004
1997 óta, immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre július 11-20. között a Sulinet Nyári Diák Tábor Velencén. A táborba kizárólag az Interneten lehetett jelentkezni. A 12-18 év közötti jelentkezők a következő kategóriák közül választhattak: 3D tervező (45 fő): 3 dimenziós objektumok tervezése; animátor (45 fő): Flash animációk tervezése, készítése; kreatív munkatárs (20 fő): a játék tartalmi részének megtervezése.

A Sulinet Programiroda meghívta az országos számítástechnikai versenyek helyezettjeit is, így a táborban 120 diák vett részt.

A napi 4*45 perces informatikai témájú csoportos foglalkozás során 120 számítógép állt a diákok rendelkezésére. A szakmai munkát sport- és szabadidős programok egészítették ki.

Az idei táborlakók részesei lehettek egy 3D-s játék fejlesztésének, amely a tervek szerint 2004. szeptemberétől felkerül a Sulinet honlapra is.

Sulinet Pedagógus és Rendszergazda Nyári Tábor 2004
A 2004. július 20-24. között megrendezésre kerülő Sulinet Pedagógus és Rendszergazda tábor az idén ötödik alkalommal fogadja a digitális tananyag-fejlesztés iránt érdeklődő 50-50 tanárt és rendszergazdát.

A Pedagógus Tábor célja, hogy a nem számítástechnika szakos tanárok is megismerhessék az informatika nyújtotta lehetőségeket, az infokommunikációs technológiák (IKT) alkalmazását az oktatás területén. Kiemelt cél továbbá, hogy a résztvevő tanárok megismerkedjenek a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) rendszerével, elemeivel, felhasználásával.

Szekciókban két szinten zajlik a munka:

1.) SDT Alap: Azok, akik nem jártasak a tananyagkészítésben, multimédia szerkesztésben (fotózás, szkennelés, prezentációk stb.) megismerkednek az SDT böngészővel és azokkal a lehetőségekkel, melyeket az SDT nyújt az oktatásban. A szekcióban a résztvevők négyes csoportokban dolgoznak és a tábor végére megterveznek egy néhány tanórát igénybevevő témát, óravázlattal és a hozzá tartozó SDT tananyagokkal.

2.) SDT Haladó: Azok a tanárok, akik már próbálkoztak tananyagkészítéssel és van némi gyakorlatunk az IKT-vel támogatott oktatás területén, az SDT böngésző megismerésén túl az SDT tananyagszerkesztőjével is megtanulnak dolgozni. A szekcióban zajló tevékenység célja, hogy a tábor végére a 4 tagú munkacsoportok egy-egy témát szerkesszenek meg és töltsenek fel az SDT-be.

A táborban dolgozó pedagógusoknak a későbbiekben lehetőségük lesz arra is, hogy részt vegyenek a Sulinet Digitális Tudásbázis fejlesztésében.

Az iskolai rendszergazdák előadások és gyakorlati problémák megbeszélése keretében az iskolai alkalmazásban a három legelterjedtebb operációs rendszerrel (Windows, Linux, Novell) foglalkoznak.

Az adott termék jellemzőivel, alkalmazásával egyrészt az infrastrukturális háttér kialakításához szükséges gyakorlati tevékenységek során ismerkednek meg a résztvevők, valamint a prezentációkhoz mellékelt „lépésről lépésre” típusú gyakorló feladatokat is megoldják az instruktor vezetésével.

Az alaptémák mellett az SDT fejlesztés és üzemeltetés kérdései is megtárgyalásra kerülnek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle