Connect with us

technokrata

Half-Life 2: a hacker bevallotta a szerverre való betörést

Dotkom

Half-Life 2: a hacker bevallotta a szerverre való betörést

A hacker saját maga jelentkezett a játékot fejlesztő Valve Sutdios-nál, s bevallotta, hogy ő tört be a szerverre.

A rendőrség egy hónapja több letartóztatást is foganatosított a tavaly novemberben bekövetkezett Half-Life 2 forráskód-lopás kapcsán. A játék főként azért késik már hosszú hónapokat, mert a fejlesztők az eseményt követően úgy döntöttek, alaposan átszabják a szoftvert. A betörésre és a lopásra egyébként sokak szerint az Agobot (Gaobot) trójai programot/férget használták fel a támadók.

Gabe Newell, a Valve vezérigazgatója egy közleményben tájékoztatta arról a nyilvánosságot, hogy a letartóztatások több országra is kiterjedtek. Newell kijelentette azt is, hogy sokat segített az online játékközösség is a tettesek kézrekerítésében. Az igazgató bejelentéséből kiderült, hogy a novemberi eset után alig pár nappal az internetes játékosok közül sokan nyújtottak hasznos információkat – olyanokat, amiket a bűnüldöző szervek általában nem tudnak megszerezni (erőforráshiány és képzetlenség miatt).

A Valve a júniusi bejelentéskor nem volt hajlandó pontos információkat kiadni, így sem a feltételezett elkövetők személyazonosságát, sem nemzetiségüket, de még jogi státuszukat sem tették nyilvánossá – a cég képviselői minden kérdést az FBI cyberbűnözéssel foglalkozó Seattle-i csoportjához irányítottak át, ahol viszont szintén nem kívántak részletekbe menően nyilatkozni. A napokban azonban kiderült, hogy a forrás eltulajdonításának oroszlánrészét elkövető hacker német; Newell ezt egy, a brit Guardian című lapnak adott interjújában közölte. Voltaképp maga a betörő vette fel a kapcsolatot a Valve igazgatójával, s árulta el neki, hogy ő követte el a behatolást; ám a forráskód ellopását tagadta. Ezt követően az FBI megpróbálta az Egyesült Államokba csábítani egy állásinterjúra, de végül a terv megváltozott, és a helyi német hatóságok tartóztatták le a férfit.

Miért lopták el a forráskódot?

Több találgatás is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy a támadó(k) valójában mit is akart(ak) elérni a forrás eltulajdonításával. Egyesek szerint a többjátékos üzemmódban rejlő csalási lehetőségek izgattá(k) a behatoló(k) fantáziáját, mások szerint biztonsági rések után kutathatnak a kódban, amik révén a szoftvert futtatók rendszereibe törhetnek be.

A lopás ráadásul nem kizárólag a Valve-et érint hátrányosan, mivel számos kódrészlet nem saját fejlesztés; bizonyos licenceket megvásároltak (például az ír Havoktól a karakterek és a környezetük közötti fizikai kölcsönhatások emulációját). A dublini cég már korábban bejelentette, hogy a Valve-vel együttműködve vizsgálják ki a történteket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák