Connect with us

Lecsaptak az orosz cybermaffiára

Dotkom

Lecsaptak az orosz cybermaffiára

Nagy-Britannia csúcstechnológiás bűnözéssel foglalkozó részlege bejelentette, hogy letartóztattak egy olyan orosz csoportosulást, mely az online zsarolásra és pénzmosásra szakosodott.

Az NHTCU brit ügynökség három embert tartóztatott le, jelentették be a hatóságok a tegnapi nap folyamán. Ennek során olyanokra csaptak le, akik abból éltek, hogy website-ok üzemeltetőit zsarolták: ha nem fizetnek, tönkreteszik webhelyeiket – azaz gyakorlatilag védelmi pénzt hajtottak be a károsultakon. A szigetország hatóságai azt is közölték, hogy az ügyben további letartóztatások várhatóak.

Elsősorban online fogadóirodákat zsaroltak meg, köztük számos nagy brit szervezetet is. Egy, a nevét elhallgatni kívánó bukméker arról számolt be, hogy nem csak a levegőbe beszéltek a zsarolók; korábban többször is megtámadták annak a fogadóirodának a webhelyét, ahol dolgozik, mondta az iroda alkalmazottja. Az orosz nemzetiségű zsarolók az adott szervezet szolgáltatását igénybe venni szándékozók számára biztosított nyilvános e-mailcímeken keresztül léptek kapcsolatba az érintettekkel, melynek során 10-30 ezer font közötti összegeket követeltek. Arra figyelmeztették a célpontokat, hogy amennyiben nem fizetnek, akkor DDoS-támadás áldozatává válik a webhelyük, azaz órákra lebénítják az adott szervezet internetes elérhetőségét.

A bukméker elárulta azt is, hogy az összes brit fogadóiroda visszautasította a zsarolás teljesítését és felvette a kapcsolatot az NHTCU-val, ám anyagilag nem feltétlenül jártak jobban. Az extra költségek, mint például a támadások miatt leállt szolgáltatások visszaállítása miatt egyes cégeknek közel 200 ezer dollárjába került az elhárítás, ami jóval nagyobb kiadást jelent, mintha kötélnek álltak volna.

Azt egyelőre a brit hatóságok nem tudták megmondani, hogy pontosan mely szervezeteket zsarolták meg az oroszok. Egyelőre a nagy szláv állam rendőrségével együttműködve megpróbálják teljes mértékben felgöngyölíteni az ügyet, így korántsem biztos, hogy véget ért a letartóztatási hullám.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom