Connect with us

technokrata

Újabb Intel processzorok

Dotkom

Újabb Intel processzorok

Alig egy hét telt el az előző bejelentés óta, s az Intel ismét új mobilprocesszorok piacra dobásáról számolt be.

Múlt héten írtunk arról, hogy az Intel megkezdte a 705-ös kódjelű Pentium M processzorának forgalmazását. Az 1,5 GHz-es futó, 1 MB-os másodszintű gyorsítótárat magában foglaló lapka még a ˝régi˝ Banias magra alapul, ezáltal olcsóbban kerülhet forgalomba. A processzor megjelenését egyébként a gyártók speciális igényei indokolták, közölte az Intel – az olcsóbb chip ugyanis olcsóbb noteszgépek előállítását teszi lehetővé.

Nos, a chipgyártó kedden négy további, ebbe a szegmensbe szánt lapkáról számolt be. Kettő ezek közül ultra-alacsony feszültségű Pentium M, 1 és 1,1 GHz-es órajellel, a harmadik pedig egy 1,4 GHz-es, alacsony feszültségen működő Pentium M. A negyedik CPU szintén az ultra-alacsony feszültséget igénylő chipek családjába tartozik: egy 900 MHz-es Celeron M gazdagítja a már amúgy sem szegényes kínálatot. Nézzük sorban, mit tudnak az új, vékony és könnyű noteszgépekbe szánt processzorok!

Általánosságban

Mindegyikük a Pentium M Dothan változatára alapul, azaz mind a négy változat 90 nanométeres gyártási eljárással készül. Kialakításuknak köszönhetően még a relatíve kevés energiaigénnyel bíró ˝hagyományos˝ Pentium M-ekhez képest is jóval kevesebbet fogyasztanak: az LV kategóriába eső modellek körülbelül 10 wattot, az ULV típusúak megközelítőleg 5 wattot. Összehasonlításképp: egy tipikus Pentium M processzor körülbelül 20-25 wattnyi hőt disszipál el.

Még ha számítási teljesítményben el is maradnak nagyobb társaiktól, számos előnnyel rendelkeznek az alacsony fogyasztás miatt: tovább maradnak üzemképesek az ilyen lapkával felszerelt notebookok, amikbe kisebb akkumulátor is elegendő (ezáltal méret és tömeg szempontjából is kompaktabb noteszgépek hozhatók létre). Ráadásul szinte egyáltalán nem okoz gondot a melegedés, ezért az ilyen hordozható számítógépek gyakran nem is rendelkeznek aktív hűtéssel (ventillátor).

Árak

Az 1,4 GHz-es, 738-as modellszámozást kapott Pentium M elsőként a Dell Latitude X300-as notebookjában jelent meg. Az LV kategóriába tartozó lapka ezres tételben vásárolva 284 dollárba kerül, ami meglehetősen borsos, egy hasonló sebességű, ám energiakímélő megoldásokkal kevésbé ellátott Pentium M-hez képest. Az 1,1 GHz-es ULV 733-as alig olcsóbb ennél valamivel: 262 dollárba kerül. Hasonlóan nem található nagy különbség az 1 GHz-es, 723-as változatnál: ezért ezres tétel vásárlásakor 241 dollárt kell kifizetni.

Annak érdekében, hogy ez a szegmens se maradjon olcsó alternatíva nélkül, az Intel a 353-as Celeron M árát már egész kellemesre szabta: 161 dollárért vásárolható meg egy ilyen CPU. Ezzel párhuzamosan lecsökkent az eddig ezen az árszinten tartózkodó 333-as Celeron M ára: már 144 dollárért hozzá lehet jutni egy ilyen processzorhoz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom