Connect with us

technokrata

Hamarosan új Nvidia grafikus chip a piacon

Dotkom

Hamarosan új Nvidia grafikus chip a piacon

A távol-keleti cég bejelentette legújabb, mobil számítógépekben szánt grafikus vezérlőjét, mely már a 6800-as család tagja (lesz).

A csúcskategóriás grafikai megoldások aránylag lassan jutnak el a mobilszámítógépek piacára – ennek az az oka, hogy egy notebooktól többnyire még napjainkban sem követelünk kiemelkedő teljesítményt. Az asztali PC-k lecserélésére vásárolt noteszgépektől azonban a felhasználók joggal várják el, hogy meggyőző grafikus képességeket mutassanak fel, így az utóbbi időben ez a lassú elterjedés is felgyorsult. Erre a folyamatra szolgáltat példát az Nvidia nemrég tett bejelentése.

Ugyan alig pár hónapja érhetők el a GeForce videokártya-család 6800-as modelljeinek egyes tagjai, a chipgyártó közölte, hogy hamarosan a noteszgépek számára is kínálni fog erre alapuló megoldást. Az NV41M az NV41 chipre épül, azaz nem a 6800 Ultra, hanem a standard változatokkal összemérhető teljesítmény ˝leadására˝ lesz képes. Értesülések szerint legalább nyolc pipeline-nal bír majd a lapka, az adatok tárolásáért pedig akár 256 MB-nyi DDR II és/vagy 3 szabványú, 256 bites csatolófelületű memória felelhet. Kétféle változatban válik majd elérhetővé: PCI Express alapokon és AGP-s kialakításban is beszerelhetik majd a hordozható számítógépekbe.

A fogyasztásáról illetve a hőtermeléséről nem érkezett információ, pedig ez egy sarkalatos pontja a notebookba kerülő eszközöknek – ismerve a 6800-as család energiaigényét, mindenképpen kíváncsian várjuk, mit tud alkotni a használhatóság javítása érdekében az Nvidia. Ezzel azonban őszig várni kell, a gyártó ugyanis csak nyár után jelenik meg a piacon ezen termékével.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle