Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egységes másolásvédelemre van szükség

Dotkom

Egységes másolásvédelemre van szükség

Iparági jelentések szerint nagy szükség van a digitális tartalmak egységes, standardizált másolásvédelmére.

A Moving Pictures Experts Group, azaz az MPEG alapítójának számító Leonardo Chiariglione olasz mérnök jelenleg a DMP-n, azaz a Digital Media Projecten dolgozik. Munkája révén talán végre hidat verhetnek az egymással szinte teljesen inkompatibilis másolásvédelmi technológiák (Microsoft, Apple, Sony) jelentette szakadékok közé. A csoport ugyanis szeretné egy olyan szabvány megszületését látni, amely lehetővé tenné, hogy a különböző hordozható médialejátszók képesek legyenek ugyanazt a tartalmat visszaadni használójuknak, függetlenül attól, melyik gyártó melyik eszközével rendelkeznek.

Thomas Curran, a DMP társalapítója (és a Bertelsmann korábbi vezető beosztású alkalmazottja) szerint a digitális média piacán jelenleg patthelyzet alakult ki, mivel hiányoznak mind az erkölcsi, mind a technológiai alapok a témában való további előrelépéshez, s az érintettek nem rendelkeznek egy átfogó, a jövőre vonatkozó stratégiával sem. Curran alapvető fontosságúnak nevezte az egységes jogkezelés kialakítását azon az oszakai találkozón, melyen a csoport a teendőket vitatta meg a múlt héten.

Nem lesz könnyű dolga a kutatóknak, mivel a jelenleg kialakult helyzet nagyban kedvez napjaink e téren piacvezetőnek számító cégeinek. A digitális jogkezelés menedzselésében tapasztalható eltérések ugyanis oda vezettek, hogy az adott cégek képesek magukhoz láncolni a felhasználókat, erről pedig minden bizonnyal nem szívesen mondanának le egy egységes felületért cserébe. Az Apple például több mint 100 millió dalt értékesített eddig iTunes zeneáruházában, melyeket mind a Fairplay védelem óv az illegális másolástól. Ezek a zeneszámok csak a Steve Jobs vezette cég által gyártott iPod médialejátszón használhatók – márpedig a vállalatnak ez utóbbi eladásából származik jelentős bevétele (az egyes dalokon ugyanis csak marginális haszon keletkezik).

Tennivaló tehát akad bőven, a közeljövőben például egy olyan vázlatot tervez kiadni a csoport, melyben azon javasolt elvek listáját fektetnék le, amiket aztán az egyes országok kormányzatainak kívánnak előterjeszteni. Ennek következményeként jobban használható szabályozás létrejöttét várják a digitális másolásvédelem tekintetében.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés