Connect with us

technokrata

Mire jó az eMagyarország program?

Dotkom

Mire jó az eMagyarország program?

Az eMagyarország Pontok ingyen vagy maximált áron, rendszeres nyitva tartással biztosítják az Internet-hozzáférést minden érdeklődő számára. A kistelepülésekre, hátrányos helyzetű régiókba eljutó hálózat megteremti annak feltételét, hogy az ott élők se rekesztődjenek ki az információs társadalomból.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium célja, hogy valamennyi állampolgár számára esélyt kínáljon a világhálóhoz való csatlakozásra. A szaktárca ezért indította el az eMagyarország programot, amelynek keretében közösségi Internet-hozzáférési pont nyílik az ország szinte valamennyi településén. A témával kapcsolatban kérdeztük Márfai Pétert, az MSZP-frakció Informatikai munkacsoportjának vezetőjét.

Terminal – Hogyan ítéli meg az eMagyarország programot?

Márfai Péter – Sikeres az Informatikai és Hírközlési Minisztérium eMagyarország programja. Célja, hogy azokon a helyeken, ahol magas az érdeklődés, de nincs rá lehetőség, biztosítsa a szabad Internet-elérést.

Terminal – Miért nem bízzák ezt a szolgáltatókra és a versenyre?

Márfai Péter – Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium célja, hogy valamennyi állampolgár számára esélyt kínáljon a világhálóhoz való csatlakozásra. Az eMagyarország Pontok segítik az Internet elterjedését a kisebb településeken is. A program révén olyan helyeken is hozzá lehet férni a szélessávú Internethez az állam segítségével, ahol a szolgáltatók számára üzletileg nem éri meg annak kiépítése.

Terminal – Csupán szolgáltatói oldalról vannak akadályok?

Márfai Péter – Sokan vannak, akik nem azért nem élnek a Világháló nyújtotta lehetőségekkel, mert nincs lehetőségük a szélessávú kapcsolatra, hanem személyes élethelyzetükből fakadóan anyagilag megterhelő lenne számukra – még a betárcsázós megoldás i. Azoknak, akik részesülni szeretnének a tudásalapú társadalom vívmányaiban, megoldást jelent az internetes pontokhoz való ingyenes, vagy minimális önköltséges áron történő hozzáférés.

Terminal – A Minisztérium segítségével az Internet valóban behálózza majd az országot?

Márfai Péter – Az eMagyarország programnak vannak járulékos hatások is: azokon a településeken, ahol az állam kiépíti a szélessávú Internetet, ott a későbbiekben a telekommunikációs vállalatok is – akik számára üzletileg nem érte meg a beruházás – megkezdhetik a szélessávú szolgáltatást.

Terminal – A szaktárca hol létesít ilyen pontokat?

Márfai Péter – Az úgynevezett eMagyarország Pontok iskolákban, önkormányzatoknál, teleházakban, könyvtárakban, egyházi intézményekben, és a honvédségnél is működnek.

Terminal – Jelenleg hol tart a program?

Márfai Péter – A pontok kiépítése jó ütemben halad. A program túl van a felén, már érzékelhető az eredmény. Az év végéig 2700 eMagyarország Pont megnyitását tervezi a szakminisztérium.

Terminal – Mennyibe kerül mindez?

Márfai Péter – A program milliárdos nagyságrendű: 2,5 milliárd forint jut eMagyarország Pontok létesítésére az IHM pályázatán – egy pályázat a százezres nagyságrendtől milliókig terjedhet. Akik megnyerik a tendert, nemcsak az eszközöket és az Internet-kapcsolatot biztosítják, de a képzést is.

Terminal – Mikorra várható az, hogy az Internet egy általános lesz, mint például a televíziózás?

Márfai Péter – A tudásalapú társadalom kiépítése nem köthető időponthoz, ez egy folyamat, amelyet nem csak kialakítani kell, hanem működtetni is. A fejlődés, a tartalomszolgáltatás növelése állandó feladat.

Terminal – Milyen Magyarország helyzete az Internet területén?

Márfai Péter – A szélessávú Internet magyarországi elterjedtsége európai összehasonlításban kiemelkedő. Versenyben kell lennünk, annak ellenére, hogy startpozíciónk nem volt a legjobb. Európai szinten és a világhoz képest egyaránt kiváló hazánkban a szélessáv aránya az Internet-kapcsolatokon belül: míg tavaly 1/3 volt, idén már eléri az 50 százalékot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle