Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bizonyíték hiányában nem elítélhető e-mailes csalók

Dotkom

Bizonyíték hiányában nem elítélhető e-mailes csalók

Hollandiában egyelőre nyerésre áll annak a több mint egy tucat feltételezett csalónak az ügye, akiket nemrég vettek büntetőeljárás alá.

Jóhiszemű emberek megtévesztése, áldokumentumokkal való hitegetése és anyagi megkopasztása – röviden így jellemezhető a 419-es csalás. Az elnevezést onnan kapta ez a fajta bűnözési forma, hogy az afrikai ország büntetőkönyvében ezen paragrafus alatt található meg leírása illetve szankcionálása. Becslések szerint az ennek révén befolyt pénzösszegek váltak Nigéria egyik legnagyobb exportbevételévé: egy év alatt közel 5 milliárd dollárt (!) képesek kiszedni a világ többi tájékán élő hiszékeny emberekből a csalók. Többek között például ennek a bűncselekménynek ˝köszönhette˝ egy brazil bank (hozzávetőleg 180 millió dollár elvesztése okán) csődjét. Májusban ugyan letartóztatták azt a 200 embert, aki részt vett a csalásban, ez azonban már nem támasztja fel újra a pénzintézményt.

Éppen ezért nem jó hír, hogy a Holland Igazságügyi Minisztérium vereséget szenvedett egy bírósági eljáráson azzal a tizenhárom nyugat-afrikai emberrel szemben, akiket ezrek meglopásával vádolnak. A perre azért került sor a szélmalmok hazájában, mert a UPC amszterdami hálózatán keresztül küldték szét leveleiket a csalók – a bíróság szerint azonban nem gyűlt össze elég terhelő bizonyíték, így ennek hiányában a gyanúsítottakat nem lehet elítélni.

A vádlottak nagy részét egyébként Amszterdamban gyűjtötte be a holland rendőrség egy nagyszabású razzia alkalmával. Lefoglaltak többek között számos PC-t, mobiltelefont, hamis dokumentumokat és 50 ezer eurót is kézpénzben, valamint illegálisan működtetett kábelmodemeket is, melyekhez egy UPC alkalmazott juttatta hozzá a csalókat. A holland bűnüldözés online csalásokkal foglalkozó osztálya szerint több mint 100 ezer célpont számára küldtek szét üzeneteket szerte az USA-ban és Japánban. Ennek ellenére a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a gyanúsítottak követték volna el a bűncselekményeket – többek között ehhez az is hozzájárult, hogy egyetlen számítógép sem volt bekapcsolva, amikor a rendőrség átkutatta a vélt elkövetők otthonait.

Az ország igazságügyi minisztériuma még nem döntötte el, hogy fellebbez-e a döntéssel szemben. Tavaly mindenesetre nagyobb sikerrel jártak, amikor hat csalót tudtak kézre keríteni és elítéltetni, mintegy 1-4,5 évig terjedő szabadságvesztéssel. Akkor azonban a rendőrség lehallgatta és rögzítette az elkövetők telefonbeszélgetéseit, ami elegendő bizonyítékot jelentett.

Történelem, módszertan

Maga a 419-es csalás még a 80-as évek végén jelent meg, akkor még csak papíralapon. A múlt század kilencvenes éveinek közepére azonban annyira felerősödött ez a jelenség Nigériában, hogy a Föld fejlettebb államainak újságaiban sorra jelentek meg az embereket a veszélyre figyelmeztető cikkek – mindezt az afrikai ország pénzelésében. Egyéb segítséget azonban nem nyújtott a kormányzat, s az átvert áldozatok és a kicsalt pénzek összege folyamatosan nőtt; erre az Internet elterjedése csak rásegített.

Többnyire azzal szedtek ki pénzt a hiszékenyekből, hogy az ország valamely intézményének vagy hatalmon levő személyének a zárolt, de titokban hozzáférhető pénzét, illetve annak egy részét ígérték oda a ˝segíteni akaró˝ embereknek. Természetesen ahhoz, hogy a gyakran több tízmilliósnak beállított összegeket ki lehessen hozni Nigériából, pénz kellett, ezt pedig az áldozatoknak kellett állniuk – akik legtöbbször hosszasan és sokat ˝tejeltek˝. Előfordult azonban olyan eset is, amikor egy üzletembert Afrikába csábítottak, s ott túszul ejtették, váltságdíjat követelve szabadon bocsátásáért cserébe.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés