Connect with us

technokrata

Új Intel processzor az alacsony árszegmensben

Dotkom

Új Intel processzor az alacsony árszegmensben

Szép csöndben megjelent az Intel új mobil Pentium M processzora, mely lehetővé teszi a forgalmazók számára, hogy tovább csökkentsék noteszgépeik árait.

Az Intel a napokban kezdte meg forgalmazni 705-ös kódjelű Pentium M processzorát. Az 1,5 GHz-es futó, 1 MB-os másodszintű gyorsítótárat magában foglaló lapka még a ˝régi˝ Banias magra alapul, ezáltal olcsóbban kerülhet forgalomba. A processzor megjelenését egyébként a gyártók speciális igényei indokolták, közölte az Intel – az olcsóbb chip ugyanis olcsóbb noteszgépek előállítását teszi lehetővé.

Korábban a Pentium M családban a 715-ös változat képviselte az abszolút alsó kategóriát (ha nem számítjuk ide a szintén Centrino-s alapokkal bíró Celeron M változatot). Ez a modell szintén másfél gigaherzes órajellel bír, ám L2 cache-e 2 MB-nyi – ehhez képest az új változat már csak fele ekkora gyorsítótárral rendelkezik. Ennek előnyét a fogyasztók a pénztárcájuk kinyitásakor érzékelik: a kevesebb számítási teljesítményre képes lapka ugyanis kevesebbe is kerül. Igaz, az nem derült ki, hogy mennyivel (a Pentium M 715-ös típusa ezres tétel vásárlása esetén 210 dollárért vehető meg). Azért egy kis összehasonlítási alap mégis van: a Dell egyik Inspiron notebookjának, ami a fenti processzoral van felszerelve, és egy másik modell – ami a most bejelentett chippel rendelkezik – ára között 50 dollár (körülbelül 10-11 ezer forint) különbség van.

A 705-ös Pentium M egyébként nemcsak a cache méretében tér el a hasonló alapokkal bíró 715-östől (bár nagyjából megegyeznek): apróbb architekturális különbségekkel is rendelkezik, amelyek azonban nem érintik a teljesítményt. A megjelenéssel párhuzamosan az ˝eredeti˝ 1,5 GHz-es Banias-t az Intel nekilátott kivonni a piacról.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle