Connect with us

Hirdetés

technokrata

Amit minden internetezőnek tudnia kell(ene): védekezés a betárcsázó programok ellen

Dotkom

Amit minden internetezőnek tudnia kell(ene): védekezés a betárcsázó programok ellen

Közös sajtótájékoztatót tartott a MATÁV és a NETÉRT, melyen a modemes internetezőket fenyegető betárcsázó programok jelentette veszélyre kívánták felhívni a figyelmet.

Az A38 hajón tartott sajtótájékoztatót a hazai távközlési piac óriása és a magyar internetezők érdekeit védő társaság. A már többször ellentétes oldalra került két szervezet most egymással karöltve igyekszik felhívni a figyelmet arra a veszélyre, mely a modemmel internetezők számára jelent valós fenyegetést: a kapcsolatváltó betárcsázó programokra. Ezek a szoftverek ugyan ritkán okoznak gondot, de akkor több tíz-, százezer forintos nagyságrendű kárral járnak az egyszeri internetező számára – holott néhány alapvető biztonsági intézkedéssel elejét lehetne venni ennek a problémának.

Hogyan működik?

A betárcsázó programok működése roppant egyszerű: a felhasználó számítógépére (gyakran annak tudta nélkül) betelepülve megszakítják az éppen aktív dial-up kapcsolatot, majd létrehoznak egy másikat, mely valamelyik távoli, egzotikus országba mutat. Ennek egyenes következménye, hogy innentől fogva a szerencsétlen internetező percenként akár ezer forintos díjjal folytatja az internetezést. Az okozott kár mértéke változó, de a sajtótájékoztatón elhangzott adatok szerint nagy átlagban 40 ezer és 180 ezer forint közé tehető.

Mivel a MATÁV-nak nem áll jogában a hívások jogosságát vizsgálni, ezért az ilyen behívásoknak is maradéktalanul eleget tesz, azaz létrehozza a kapcsolatot a távoli szolgáltatóval. A külföldi partner felé a szolgáltató köteles kifizetni a számlát, ezért azt a magyar internetezőtől is be kell, hogy szedje – némi könnyítés, hogy a károsultak kérhetnek részletfizetést, amivel könnyebbé válik a kár ellentételezése. A problémát éppen ezért az egyes felhasználóknak egyedileg, a saját számítógépeiken kell megoldaniuk, néhány egyszerű szabály betartásával.

Védekezzünk!

A betárcsázó programok gyakran rákérdeznek településük előtt, hogy a felhasználó fel kívánja-e installálni őket. Alapelv, hogy minden olyan üzenetre, amit nem értünk, ne nyomjuk Yes-t, Nextet vagy OK-ét (a legjobb megoldás az, ha a felbukkanó kérdőablakot azonnal le is zárjuk). Habár nem platformfüggő a jelenség, de a leggyakrabban a Windows-felhasználók érintettek, éppen ezért rendszeresen telepítsük fel a Microsoft által kiadott javításokat, ezzel is szűkítve ezen szoftverek mozgásterét (némelyik ilyen program ugyanis nem kérdez semmit, hanem az operációs rendszer ismert biztonsági réseinek egyikén jut be a rendszerbe). Használjunk olyan speciális programokat (lásd a Nagy spyware/adware összefoglaló), amikkel észlelhetők és eltávolíthatók a betárcsázó szoftverek rendszerünkből – sőt, némelyikkel még aktív védelemre is lehetőség nyílik.

A fentieken kívül érdemes a modem hangját nem elnémítani, így ha hirtelen kattanást hallunk, majd ˝magától˝ újra tárcsáz az eszköz, s az Internet-kapcsolat megint működik, akkor a legjobb az, ha leállítjuk az Internet-hozzáférést, és kivizsgáljuk az esetet. A távközlési szolgáltatótól kérhetünk híváskorlátozást, ezzel például elejét lehet venni minden külföldi (emeltdíjas) telefonhívásnak.

A problémáról és annak megoldásáról egy igen részletes leírás található a NETÉRT weboldalán, amit minden modemes internetezőnek ajánlott (hogy ne mondjuk, kötelező) átolvasni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés