Connect with us

technokrata

Az idei Intel processzortervek

Dotkom

Az idei Intel processzortervek

Avagy mi várható az év második felében a chipgyártótól a mobil szegmensben?

Az év első fele nem telt el csöndes unalomban: az Intel bevezette legújabb, Dothan magos Pentium M processzorait, melyek megnövelt cache-mérettel és vékonyabb csíkszélességgel rendelkeznek, mint korábbi, Banias maggal bíró változataik. Ezenfelül az idei év eleje hozta magával a Pentium M architektúrára alapuló mobil Celeron processzorok terjedését is – az amerikai vállalat tehát nem ült a babérjain. Lássuk, mit tartogat a jövő!

Várhatóan a 2004-es év második felében válik elérhetővé a noteszgépekben a 915GMS Express chipkészlet, illetve a negyedik negyedévben debütál a minden idők legnagyobb működési frekvenciájával bíró Pentium M is: a 765-ös típusszámú lapka 2,1 GHz-es órajellel rendelkezik. Még a nyáron megjelenik a 723-as Pentium M, ami egy ultraalacsony energiaigényű processzor lesz.

A legközelebbi megjelenés e hónap 18-án lesz: a chipgyártó ekkor adja ki 738-as (1,4 GHz-es) Pentium M processzorát, mely az alacsony energiaigényű lapkák kategóriájába tartozik. Ezzel egyidőben kerül piacra az ugyanezen CPU ultraalacsony energiaigényű változata is. Az ára valószínűleg 300 dollár alatt marad.

A processzorba integrált puffertúlcsordulásos védelemmel ellátott Pentium M 770 (533 MHz-es FSB-vel és 2,13 GHz-es órajellel) már csak jövőre kerülhet a boltok polcaira, illetve a notebookok alaplapjaiba. Szintén csak 2005. elején várható az 1,5 GHz-es (370) Pentium M Celeron megjelenése, mely már 1 MB-nyi L2 cache-sel fog rendelkezni (ezzel együtt jelenik majd meg a 360-as változat is).

Az előrejelzések szerint októberig nem nagyon várható jelentősebb árcsökkentés az Intelnél (esetleg augusztus végén következhet be egy mérséklés), a mobilprocesszorokat illetően. Jelenleg egy 755-ös Pentium M 640 dollárba kerül (ezres tétel vásárlása esetén, nagykereskedésben), ez az őszi hónapokra 420 dollárra csökkenhet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle