Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többen használják a mobilbankot, mint az Internetbankot

Dotkom

Többen használják a mobilbankot, mint az Internetbankot

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Távközlési Rt. – a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve – negyedévente felméri a vállalati Internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglaló a pénzügyi szektor Internet-gazdasággal összefüggő jellemzőivel foglalkozik.

A pénzügyi szolgáltatók Internet-használati indexének, a GKI – T-Mobile e-Pénzügyi Index értékének 2003-ban tapasztalt stagnálása után 2004 első negyedévében kismértékben 14,8-ra csökkent a –100 +100-as skálán. Az internetes értékesítéshez fűződő várakozásokban továbbra is a bankok pozitívabb, valamint a biztosítók mérsékeltebb várakozása jelenik meg.

Internetes banki ügyfelek
2004 első negyedévének végén az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek körülbelül 364 ezer Internet-banki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 37%-kal több mint egy évvel korábban. Az Internet-banki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban 57 ezer volt, ami 31%-os éves növekedést takar.

2004 első negyedévének végén az Internet-banki szolgáltatásokat az internetes bankok lakossági ügyfeleinek körülbelül 8%-a, míg vállalati ügyfeleinek 12%-a használta.

A hitelintézetek várakozásai és a GKI becslése szerint 2004 végén több mint 450 ezer lakossági, illetve csaknem 68 ezer vállalati ügyfél fog internetes banki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel rendelkezni. Ez azt jelenti, hogy 2004 egészében a lakossági Internet-banking ügyfelek száma 36%-kal nőhet, míg a vállalati online ügyfélkör ennél valamivel kisebb mértékben, 21%-kal bővülhet.

Mobilbank
Mobiltelefonos banki szolgáltatásokra szóló szerződéssel 2004. március 31-én körülbelül 490 ezer lakossági és 55 ezer vállalati ügyfél rendelkezett. A megelőző három hónap során a lakossági ügyfelek száma 11%-kal, egy év alatt pedig 70%-kal növekedett. A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek aránya 9,4% volt az első negyedév végén, míg a vállalati ügyfelek 9,5%-a használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére.

A lakossági ügyfelek számának változása az előző negyedévhez képest csak kismértékben emelkedett, 2004. első negyedévében 11%-ot ért el, ami 48 ezerrel több ügyfelet jelent. A vállalati ügyfelek száma az előző negyedévhez képest 2,5%-kal bővült, szemben a negyedévvel korábbi, csaknem 17%-os változással.

Kutatás
A felmérés 2004. április-májusában történt a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívek segítségével megkérdezve a hitelintézeteket, az internetes takarékszövetkezeteket és a biztosítótársaságokat. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 56%-a, díjbevétel alapján a biztosítók 42%-a képviseltette magát a felmérésben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés