Connect with us

2 millió dollár veszteség egy vírustámadáskor

Dotkom

2 millió dollár veszteség egy vírustámadáskor

Az Internet-alapú üzletek működésben a férgek és vírusok által okozott fennakadás átlagosan 2 millió dollárba kerül egy vállalatnak.

Az Aberdeen piackutató cég felmérése során 162 vállalattal vette fel a kapcsolatot, melynek során a megkérdezettek 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt három évben legalább egyszer szenvedtek Interneten támadó digitális kártevőktől. Átlagosan évente egy ilyen nagyobb incidens következett be az elmúlt években a vállalatoknál, de a nyilatkozók 15 százaléka több mint hétszer volt kénytelen elszenvedni egy-egy ilyen, számukra (közel) katasztrofális anyagi következményekkel járó eseményt.

Ma már nem jelent megoldást a Világhálóról való lecsatlakozás: a megkérdezett cégek jelentős része ugyanis arról számolt be, hogy tovább kívánja fokozni internetes aktivitását. A tanulmányban részt vevők körülbelül háromnegyede növekvő online értékesítést vár a jövőben, valamint az internetes felhasználói szolgáltatások bővülésére is számít, de egyéb olyan tevékenységek is egyre inkább fókuszba kerülnek, melyekhez közvetlenül szükség van az Internetre (mint például az online beszerzések).

˝Az alapvető üzleti feladatok növekvő Internet-használata azt jelenti, hogy amennyiben ezeket az üzleteket megszakítja valamilyen Internet-biztonsági probléma, akkor az komoly behatást gyakorol az adott vállalat bevételeire.˝ – nyilatkozott Jim Hurley, az Aberdeen egyik elemzője. Széles skálán mozog az elszenvedett veszteség, közölte Hurley: egy 10 millió dolláros értékkel bíró (kis)vállalat esetén az átlagos profitkiesés 6700 dollár, míg a legnagyobb vállalatok számára a 20 millió dolláros számla sem ritka. Átlagosan egy-egy vírusincidens eltakarítása – az okozott károkkal együtt – 2 millió dollárjába kerül egy USA-beli vállalatnak.

2004. első felében ráadásul tovább növekedett az Internetről érkező támadások (férgek, vírusok, spyware-ek, hacker behatolások, DoS-os és e-mailes támadások stb.) mértéke. Ezek közül a Beagle és a Sasser férgek emelhetők ki, mint az elmúlt időszak legtöbb anyagi veszteséget okozó kártevői, áll a jelentésben. Emiatt nem csoda, hogy a megkérdezettek döntő többsége tart a jövőtől: majdnem minden kérdésben (hálózati üzemzavar, internetes biztonsági fenyegetések, kiszolgáltatott IT-rendszerek, kiszivárgó adatok és emberi hibák) öt alany közül négy azt válaszolta, hogy aggódik ezek várható bekövetkezése miatt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom