Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Karlsruhei Műszaki Egyetem a HP nagy teljesítményű Linux-fürtjével támogatja kutatás-fejlesztési t

Dotkom

A Karlsruhei Műszaki Egyetem a HP nagy teljesítményű Linux-fürtjével támogatja kutatás-fejlesztési t

A HP-fürt 11 teraFLOP számítási kapacitáshoz juttatja az egyetem tudományos szuperszámítógépes központját.

A HP és a Karlsruhei Műszaki Egyetem szerződése keretében kiépített nagy teljesítményű, Itanium 2 processzoros, Linux operációs rendszert futtató HP Integrity-szerverfürt értékes segítséget nyújt a németországi Baden-Württemberg tartományban működő egyetemek és kutatóintézetek K+F programjainak lebonyolításához.

A HP-fürt 2004. június 21-én kezdett üzemelni a Karlsruhei Egyetem új, nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) kompetenciaközpontjában. Az új létesítmény – amelynek létrehozását Baden-Württemberg Tudományos Minisztériuma is támogatta – a Stuttgarti (HLRS) és a Karlsruhei (SSCK) Szuperszámítógépes Központok szakértelmét egyesítve javítja a tartományban zajló tudományos és ipari számítástechnikai munka színvonalát.

Az óriási teljesítményű szuperszámítógépes rendszert a Karlsruhei Tudományos Szuperszámítógépes központ épületében telepítették. Az 1.200 processzormagot tartalmazó végleges konfiguráció számítási csúcsteljesítménye két év múlva el fogja érni a 11 teraFLOP-ot, központi memóriája pedig meghaladja majd a hét terabyte-ot.

A magas rendelkezésre állási szintű rendszert egy 40 terabyte-os párhuzamos, központi file-rendszerként funkcionáló Lustre-alapú megoldás is kiegészíti. A jelenleg kísérleti üzemben működő HP-rendszeren az új fejlesztésű HP XC fürtfelügyeleti szoftver fut.

Az SSCK rendszerének kiépítésével a HP, az Intel és a Karlsruhei Egyetem újfent bizonyították elkötelezettségüket a nagy teljesítményű számítástechnika ügye mellett. Az új technológia a hagyományos műszaki tudományok mellett az élettudományok, az energiaipar és a környezetvédelem valamint a grid technológiájú műszaki számítógép hálózatok területén is jól alkalmazható.

Bővítés 340 node-ra
A 16 darab, egyenként két Itanium 2 processzort tartalmazó HP Integrity rx2600 szerverből álló fürt tesztüzeme 2004 áprilisában kezdődött. A rendszert 2006 elejéig két fázisban, összesen 334 node-ra bővítik ki. Minden egyes node új generációs Itanium 2 processzorokkal fog dolgozni, és összesen 2 vagy 4 processzormagot tartalmaz majd. A fürtöt 2006 végéig hat, egyenként 16 db új generációs Itanium 2 processzort tartalmazó HP Integrity rx8640 szerverrel is kiegészítik majd – a node-ok száma így éri el a végcélként kitűzött 340-et. A megvalósítás egyes fázisaiban lehetőség lesz a legújabb piaci technológiák alkalmazására. A központilag felügyelt node-ok kis késleltetésű, ultragyors Quadrics interconnect egységeken keresztül kommunikálnak majd. Párhuzamos kétirányú adatátviteli sebességük el fogja érni a 2 GB/s szintet.

HP StorageWorks skálázható file-megosztó rendszer – 40 terabyte központi kapacitás
A Lustre-alapú HP StorageWorks skálázható file-rendszer a végleges konfigurációban 40 terabyte-tárkapacitást bocsát majd a kutatók rendelkezésére. A kimondottan nagy Linux-fürtökhöz optimalizált, osztott file-rendszer rendkívüli ki-/bemeneti teljesítményt biztosít. Rendkívül jól skálázható, nyílt szabványokra épül, egyszerű és hatékony felügyeletet tesz lehetővé.

Redundáns és elkülönített rendszerek a nagyfokú rendelkezésre állás szolgálatában
A fürt biztonsága és nagyfokú rendelkezésre állása érdekében a funkcionális területek egy részét particionálták. Ha valamelyik alrendszer – a csekély valószínűség ellenére – meghibásodik, az elkülönített területek tökéletesen megőrzik működőképességüket. Valamennyi hardver- és szoftverelem optimálisan redundáns kiépítéssel rendelkezik. A HP és a Szuperszámítógépes Központ együttműködése keretében később további jellemzők beépítésével növelik a rendelkezésre állást – például speciális, kritikus feladatokat (erőforrás kezelés) ellátó node-ok, különleges vezérnode-ok, a HP StorageWorks Scalable File Share szervere, és külső hálózati funkciókat nyújtó node-ok.

A HP, a Karlsruhei Egyetem és az Intel közös kompetenciaközpontot hoztak létre
A Karlsruhei Műszaki Egyetem, a HP és az Intel közös nagy teljesítményű műszaki számítástechnikai kompetenciaközpontot (HPTC3 – High Performance Technical Computing Competence Center) hoztak létre. Ez a létesítmény felel a fürt és az operációs környezet összehangolásáért. Munkatársai bevezetik az XC fürt szoftverében még nem elérhető funkciókat, figyelik a fürt működését, és folyamatosan magas szinten tartják a kritikus funkciók rendelkezésre állását. A Karlsruhei Egyetem, a HP és az Intel tanfolyamokat is szerveznek majd a központban, és lehetőséget biztosítanak az idelátogató független szoftverszállítóknak alkalmazásaik portolására és optimalizálására. A partnerek közös munkára készülnek a nagy teljesítményű számítástechnika olyan úttörő területein, mint az élettudományok, a környezetvédelem és műszaki célú grid-működés.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés