Connect with us

Vezető helyen az Oracle a modern relációs adatbázis-kezelők piacán

Dotkom

Vezető helyen az Oracle a modern relációs adatbázis-kezelők piacán

A piaci növekedés kétszeresét érte el az Oracle a Linux alapú rendszereken.

A Gartner piackutató nemrégiben közzétett adatbázis-piaci felmérése szerint az Oracle adatbázis-kezelője vezető helyet foglal el az összes korszerű – az új rendszerek megvalósításához használt – platformon, így a Unix, Windows és Linux alapú rendszereken a piaci részesdése elérte a 43%-ot. Ezen belül is a Linux platformon tapasztalható a legintenzívebb növekedés, mivel az Oracle a teljes linuxos relációs adatbázis-kezelő piacra jellemző 158%-os növekedés kétszeresét (361%) érte el, 69,1%-os részesedést biztosítva ezzel a teljes Linux piacon.

E vezető szerep erősödését a főbb versenytársak pozíciójának gyengülése kíséri. Az IBM gyors visszaesést mutat az összes korszerű operációs rendszernél, így piaci részesedése Unixon 5,8%-kal , Windowson 11,7%-kal csökkent, és a teljes Linux piacra jellemző 158%-os bővülés ellenére is csupán 27,5%,-os növekedést produkált e szegmensben. Az IBM hanyatló teljesítményéhez hozzájárul a több milliárd dollárért felvásárolt Informix csökkenő (16%) bevétele és 1,9%-ra visszaesett piaci részesedése is.

Fontos megjegyezni, hogy a Gartner adatai csak a licencértékesítés árbevételét tartalmazzák, azaz a karbantartási szerződések összegét nem. Ha figyelembe vesszük, hogy az IBM bevételei a gyártófüggő platformokon a 2002-es 47%-ról 2003-ban 53%-ra nőttek, és hogy az ezekre a platformokra elkönyvelt bevételek valójában éves bérleti díjak, nem pedig új ügyfelek beruházásai, akkor azt a képet kapjuk, hogy a DB2-es üzletág (a nagygépes eladásoktól külön véve) gyorsan hanyatlik. Emellett látható, hogy évente 200–300 ügyfél állítja le nagygépes rendszereit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom