Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vezető helyen az Oracle a modern relációs adatbázis-kezelők piacán

Dotkom

Vezető helyen az Oracle a modern relációs adatbázis-kezelők piacán

A piaci növekedés kétszeresét érte el az Oracle a Linux alapú rendszereken.

A Gartner piackutató nemrégiben közzétett adatbázis-piaci felmérése szerint az Oracle adatbázis-kezelője vezető helyet foglal el az összes korszerű – az új rendszerek megvalósításához használt – platformon, így a Unix, Windows és Linux alapú rendszereken a piaci részesdése elérte a 43%-ot. Ezen belül is a Linux platformon tapasztalható a legintenzívebb növekedés, mivel az Oracle a teljes linuxos relációs adatbázis-kezelő piacra jellemző 158%-os növekedés kétszeresét (361%) érte el, 69,1%-os részesedést biztosítva ezzel a teljes Linux piacon.

E vezető szerep erősödését a főbb versenytársak pozíciójának gyengülése kíséri. Az IBM gyors visszaesést mutat az összes korszerű operációs rendszernél, így piaci részesedése Unixon 5,8%-kal , Windowson 11,7%-kal csökkent, és a teljes Linux piacra jellemző 158%-os bővülés ellenére is csupán 27,5%,-os növekedést produkált e szegmensben. Az IBM hanyatló teljesítményéhez hozzájárul a több milliárd dollárért felvásárolt Informix csökkenő (16%) bevétele és 1,9%-ra visszaesett piaci részesedése is.

Fontos megjegyezni, hogy a Gartner adatai csak a licencértékesítés árbevételét tartalmazzák, azaz a karbantartási szerződések összegét nem. Ha figyelembe vesszük, hogy az IBM bevételei a gyártófüggő platformokon a 2002-es 47%-ról 2003-ban 53%-ra nőttek, és hogy az ezekre a platformokra elkönyvelt bevételek valójában éves bérleti díjak, nem pedig új ügyfelek beruházásai, akkor azt a képet kapjuk, hogy a DB2-es üzletág (a nagygépes eladásoktól külön véve) gyorsan hanyatlik. Emellett látható, hogy évente 200–300 ügyfél állítja le nagygépes rendszereit.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés