Connect with us

technokrata

Ítélet a Magold (Maya Gold) vírus írójának perében

Dotkom

Ítélet a Magold (Maya Gold) vírus írójának perében

A 2003. májusában megjelent vírus íróját egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a veszprémi bíróság.

A bíróság 2004. június 29-én hozott ítéletében a fiatalkorú vádlottat bűnösnek találta a Btk. 300/C§ (2) b) szerint minősülő számítógépes rendszer működésének jogosulatlan akadályozásának vétségében és a Btk. 329/D§ (1) szerint minősülő iparjogvédelmi jog megsértése vétségében. A bíróság a vádlottat egy év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte, az ítélet végrehajtását azonban két év próbaidőre felfüggesztette.

A perben a Virusbuster Kft. a nyomozati szakaszban szakértőként vett részt. A cég szakértői munkája során arra keresett választ, hogy az egyik kereskedelmi televízió nevében küldött levelek tartalmazták-e a Magold férget, és megállapítható-e, hogy ki a levelek feladója. Továbbá, a Virusbuster olyan – a vírusból kinyerhető – információkat közölt a nyomozó hatósággal, amelyek segítettek az elkövető személyének felderítésében.

A Maya Gold féreg A. variánsa 2003. májusában jelent meg, erotikus képek ígéretével vette rá a felhasználókat, hogy a csatolmányokat megnyissák. A szöveg szerint az állomány egy képernyővédő lett volna és arra bíztatta a felhasználókat, hogy az állományt mentsék lemezre, majd utána futtassák. Az A. variánst további négy követte két hónapon belül, a vírusokat ugyanaz a személy írta. A vádlott mindegyik vírus variáns elkészítését beismerte.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle