Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook hiba a HP-nál: többszázezer noteszgép is érintett lehet

Dotkom

Notebook hiba a HP-nál: többszázezer noteszgép is érintett lehet

Az amerikai óriásvállalat felfedezte, hogy számos noteszgépében probléma jelentkezhet egy memóriahiba miatt, ezért közölte, hogy a felhasználókat ingyen memóriamodulokkal kárpótolja.

Még pénteken jelentette be az USA-beli forgalmazócég, hogy közel 900 ezer noteszgépe lehet érintett abban az áramköri hibában, melyet az egyes hordozható számítógépek memóriáinál fedeztek fel. Emiatt egyes HP-notebookok hajlamosak a Windows ˝Kék halál˝ elnevezésű lefagyását produkálni. Minderre a vállalat egyik szóvivője, Mike Hockey hívta fel a figyelmet, aki azt is közölte, három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a hiba előfordulhasson: a potenciálisan hibás memóriamodulon kívül Intel chipkészletnek és Pentium processzornak kell lennie a hordozható számítógépben. Ha a C3 elnevezésű, alacsony energiaigényű állapotot támogató alkatrészek mind megtalálhatók a HP notebookjában, akkor jelentkezhet néha a fent említett eset.

A 2002. márciusa és a 2003. júliusa között készült modulok közül a 128, 256 és 512 MB-os kapacitással rendelkező változatok esetében lehet probléma a noteszgéppel. Az érintett alkatrészek egyébként nem egy gyártótól származnak: az Infineon, a Micron, a Samsung és a Winbond ˝keze˝ egyaránt benne volt a gyártásban. Az Infineon hivatalosan már nyilatkozott is, közölve, hogy a HP-vel közösen vizsgálják az esetet, s keresik a megoldásokat. A Hewlett-Packard szerint egyébként nem ők az egyetlen forgalmazó, akiknél jelentkezhet a probléma, de ők az elsők, akik felfedezték és beazonosították a hibát.

Ki érintett? Könnyen ki lehet deríteni, mert az amerikai vállalat kiadott egy olyan szoftvert, melyet letöltve és lefuttatva felmérhető, hogy az adott noteszgépben fennáll-e annak a veszélye, hogy memóriahiba miatt megfagyhat az operációs rendszer. Amennyiben kiderül, hogy a hibás modulok találhatók az adott notebookban, a HP ingyen kicseréli azokat. A cserét azonban nem szakemberekkel végezteti el; a postán elküldött modulok beszerelését a felhasználókra bízza (ehhez azért található segédlet a vállalat weboldalán), s ugyanilyen módon (azaz postán) kéri vissza a hibás memóriákat is. Ez utóbbiakra úgy próbál meg szert tenni a vállalat, hogy azok számára, akik visszaküldik a hibás modulokat, elküld egy 32 MB-os USB Flash eszközt, ingyen.

A következő HP noteszgépek lehetnek érintettek:
– Compaq Evo: N610c, N610v, N620c, N800c, N800v, N800w, N1000c és N1000v
– Compaq Presario: 1500, 2800, x1000 és x1200
– HP nx7000, HP Pavilion zt3000

A HP csereprogramja az év végéig tart.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés