Connect with us

technokrata

Notebook hiba a HP-nál: többszázezer noteszgép is érintett lehet

Dotkom

Notebook hiba a HP-nál: többszázezer noteszgép is érintett lehet

Az amerikai óriásvállalat felfedezte, hogy számos noteszgépében probléma jelentkezhet egy memóriahiba miatt, ezért közölte, hogy a felhasználókat ingyen memóriamodulokkal kárpótolja.

Még pénteken jelentette be az USA-beli forgalmazócég, hogy közel 900 ezer noteszgépe lehet érintett abban az áramköri hibában, melyet az egyes hordozható számítógépek memóriáinál fedeztek fel. Emiatt egyes HP-notebookok hajlamosak a Windows ˝Kék halál˝ elnevezésű lefagyását produkálni. Minderre a vállalat egyik szóvivője, Mike Hockey hívta fel a figyelmet, aki azt is közölte, három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a hiba előfordulhasson: a potenciálisan hibás memóriamodulon kívül Intel chipkészletnek és Pentium processzornak kell lennie a hordozható számítógépben. Ha a C3 elnevezésű, alacsony energiaigényű állapotot támogató alkatrészek mind megtalálhatók a HP notebookjában, akkor jelentkezhet néha a fent említett eset.

A 2002. márciusa és a 2003. júliusa között készült modulok közül a 128, 256 és 512 MB-os kapacitással rendelkező változatok esetében lehet probléma a noteszgéppel. Az érintett alkatrészek egyébként nem egy gyártótól származnak: az Infineon, a Micron, a Samsung és a Winbond ˝keze˝ egyaránt benne volt a gyártásban. Az Infineon hivatalosan már nyilatkozott is, közölve, hogy a HP-vel közösen vizsgálják az esetet, s keresik a megoldásokat. A Hewlett-Packard szerint egyébként nem ők az egyetlen forgalmazó, akiknél jelentkezhet a probléma, de ők az elsők, akik felfedezték és beazonosították a hibát.

Ki érintett? Könnyen ki lehet deríteni, mert az amerikai vállalat kiadott egy olyan szoftvert, melyet letöltve és lefuttatva felmérhető, hogy az adott noteszgépben fennáll-e annak a veszélye, hogy memóriahiba miatt megfagyhat az operációs rendszer. Amennyiben kiderül, hogy a hibás modulok találhatók az adott notebookban, a HP ingyen kicseréli azokat. A cserét azonban nem szakemberekkel végezteti el; a postán elküldött modulok beszerelését a felhasználókra bízza (ehhez azért található segédlet a vállalat weboldalán), s ugyanilyen módon (azaz postán) kéri vissza a hibás memóriákat is. Ez utóbbiakra úgy próbál meg szert tenni a vállalat, hogy azok számára, akik visszaküldik a hibás modulokat, elküld egy 32 MB-os USB Flash eszközt, ingyen.

A következő HP noteszgépek lehetnek érintettek:
– Compaq Evo: N610c, N610v, N620c, N800c, N800v, N800w, N1000c és N1000v
– Compaq Presario: 1500, 2800, x1000 és x1200
– HP nx7000, HP Pavilion zt3000

A HP csereprogramja az év végéig tart.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle