Connect with us

technokrata

Dúl a cyberháború Tajvan és Kína között

Dotkom

Dúl a cyberháború Tajvan és Kína között

Habár a felszínen béke honol, nem dörögnek az ágyúk, és nem lőnek a katonák, az egymással dűlőre jutni képtelen két ország között a cyberháború egyre hevesebbé válik.

Tajvan még a második világháborút követően, Mao Ce Tung kommunistáinak győzelme után szakadt el a mind kiterjedésében, mind lakosainak számában tekintélyt parancsoló országtól. Kína azóta fenyegeti rövidebb-hosszabb időközönként a szigetet lerohanással, ám eddig minden alkalommal sikerült elkerülni a háborús konfliktust. Amióta azonban egyre nagyobb teret nyer az Internet a közel másfél milliárd kínai hazájában, megszaporodtak a Tajvan ellen irányuló cybertámadások.

Nemrég kínai hackerek támadták meg a tajvani elnök, Csen Suj-pien által vezetett Demokratikus Haladó Párt webhelyét. A támadás sikerrel járt, s a kínai behatolók deface-elték a website-ot, azaz megváltoztatták annak kinézetét. A látogatók az eset után egy jó darabig egy olyan képet láthattak a webhely főoldalán, mely a kínai népi felszabadító hadsereg katonáját ábrázolta célzás közben, míg egy másik képen két ember volt látható, akik éppen Kína nemzeti zászlaját húzzák fel. Egyértelmű célzások a tajvaniak számára.

A kínai provokáció azután erősödött fel, hogy Csent márciusban – nem minden incidens nélkül – újra megválasztotta vezetőnek a tajvani lakosság. Kína azóta penget keményebb húrokat, kilátásba helyezve a szigetország katonai erőkkel való lerohanását, ha az kikiáltja függetlenségét. Ilyen hangulat mellett nem is csoda, hogy egyes jól képzett kínaiak egyéni akcióba kezdenek az Internetet felhasználva. Csen Suj-pien és pártja ugyanakkor úgy véli, hogy a legutóbbi hackertámadást az anyaország kormányzata ha nem is támogatta, de mindenképp áldását adta rá.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek