Connect with us

technokrata

Védelem nélkül érkeznek ősszel az Intel processzorok

Dotkom

Védelem nélkül érkeznek ősszel az Intel processzorok

Míg az Intel asztali számítógépekbe szánt CPU-inak legújabb változatai már el vannak látva puffertúlcsordulás elleni védelemmel, a mobil változatoknál más a helyzet.

Az Intel hivatalossá tette a jövőre vonatkozó, mobilprocesszorokkal foglalkozó terveit, melyben a mobil P4-esek új magjáról is szó esik. Eszerint az ősszel felbukkanó példányok nem kapják meg azt a védelmet, amivel a legújabb asztali modellek már rendelkeznek. Az XD technológia hiányát nem pótolja, hogy a D-0-ról E-0-ra változik a rendszermag típusa, ami ugyan további teljesítménynövelő hatással bír, de nem jár együtt a puffertúlcsordulás elleni védelem alkalmazásával.

Az XD – alias Execute Disable bit (NX bit) – egy olyan, a processzorba integrált megoldást takar maga mögött, mellyel meghatározható, mely, a memóriában található utasítások hajthatók végre. Ezzel elérhető, hogy az olyan parancsok, melyek végrehajtásával a pufferbe annak méreténél nagyobb mennyiségű adatot akarnának belepréselni, nem kerülnek lefuttatásra. A technológia kihagyására az Intel egyik okként azt hozta fel, hogy a mobil Pentium 4 processzorok mPGA479-es tokozással készülnek, s a chipgyártó csak az LGA775-ös kialakítású lapkákban aktiválja az Execute Disable bitet.

Érdekességképpen az AMD-nél nem csak az asztali CPU-kban található meg hasonló védelem, hanem a mobil Athlon 64-ekben is. Egy, az AMD és a Microsoft együttműködésében elvégzett felmérés szerint ugyanis az elmúlt két évben a felmerült Windows biztonsági hibák hozzávetőleg fele nem okozott volna problémát (azaz nem kívánt volna külön feltelepítendő javítást), ha ez a technológia már akkor is rendelkezésre állt volna a processzorokban.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák