Connect with us

technokrata

Adatlopás-gátló ˝tapéta˝ a britektől

Dotkom

Adatlopás-gátló ˝tapéta˝ a britektől

A brit BAE Systems egy olyan tapétát fejlesztett ki, mely segíthet megóvni a hálózatokat az adatlopástól.

Már többször foglalkoztunk a Terminal hasábjain is a vezetékmentes hálózatok biztonsági problémáival. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezekbe a hálózatokba – ha azok nincsenek megfelelően védve – illetéktelenek hatolhatnak be, és akár igen komoly károkat is okozhatnak. Érdekes módon egy ˝low-level˝ megoldáshoz nyúltak a BAE Systems fejlesztői: létrehoztak egy olyan ˝tapétát˝, mely kiszűri a kívülről érkező Wi-Fi jeleket, ezzel megakadályozza, hogy akár az úgynevezett wardriving próbálkozások, akár a célzott kísérletek sikerrel járjanak.

A BAE olyan paneleket alkotott meg, melyeket a falakra tapéta funkcióként kell felrögzíteni, így képesek blokkolni az adatátvitelt. Mindezt az egyes darabok úgy érik el, hogy a rádiójeleket és a mobiltelefonok által forgalmazott adatokat átengedik, tehát az egyéb kommunikációs csatornákat nem lehetetlenítik el. Magát a technológiát FSS-re (Frequency Selective Surface) keresztelték. A panelek hasonló eljárással készülnek, mint a nyomtatott áramköri lapok: polimerre visznek föl rézrétegeket (érdekes megjegyezni, hogy a lopakodó-bombázók egyes részeit is hasonló anyagokból állítják elő).

A panelek kétféle változatban kaphatók: a passzív verzió folyamatosan ˝működik˝, míg az aktív típus ki/bekapcsolható, ez utóbbival lehet egyes területeket akár csak időszakosan is védetté tenni. Az 50-100 mikrométer vastag panelek gyakorlatilag bármilyen felületre felvihetők, többek között üvegre is. A BAE Systems egyik képviselője szerint ráadásul nemcsak a lehallgatások ellen nyújt védelmet a technológia, hanem az olyan irodaházakban, ahol sok vezetékmentes hálózat létezik, segít lecsökkenteni azt a ˝zajt˝, azaz egyes Wi-Fi megoldások egymásra hatását.

Kulcstényező az ár: a BAE Systems bejelentése szerint maga az anyag olcsó, így a vállalati felhasználás előtt lényegében nem állnak akadályok. Arról azonban, hogy mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban a ˝tapéta˝, egyelőre nem közöltek információt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle