Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első világméretű Internet Biztonsági Kampány

Dotkom

Az első világméretű Internet Biztonsági Kampány

A kampány az Internauts Association és a Panda Software szervezésében a “Szabadítsuk meg a bolygót a vírusoktól!” szlogennel indult útjára, amelynek célja az Internet biztonságosabbá tétele.

A „1st Worldwide Internet Security Campaign” azzal a céllal jött létre, hogy 45 nap alatt megtisztítsa a bolygót a vírusoktól. A kampány az Internauts Association és a Panda Software szervezésében indult világkörüli útjára, valamint több mint 50 ország szponzorai támogatják. Célkitűzésük, hogy július 31-ig népszerűsítik a kampányt annak érdekében, hogy valamennyi Internet-felhasználót elérjenek a ˝Tisztítsuk meg a bolygót a vírusoktól˝ mottóval.

Victor Domingo, az Internauts Association elnöke azt nyilatkozta: “Célunk, hogy olyan sok Interneten szörfölőt érjünk el, amennyit csak lehet és egy biztonsági közösség részeként segítsünk nekik.”. Jose Maria Hernandez, a Panda Software International alelnöke hozzátette: “Büszkék vagyunk arra, a Panda Software is részt vesz a kampányban, az általunk legismertebb területen, – vírus és betolakodó elleni védelem -, és így az Internet-felhasználók számára ennek a kampánynak a segítségével a társadalmat biztonságosabbá és eredményesebbé tegyük az egész világon.”

A “1st Worldwide Internet Security Campaign” kezdeményezés részleteiről a világ nyolc legelterjedtebb nyelvén lehet olvasni az Interneten: angolul, spanyolul, franciául, németül, olaszul, portugálul, kínaiul és japánul. A kampányhoz minden érdeklődő csatlakozhat, és azt terjesztheti. Azok, akik weblappal rendelkeznek, az üzenet terjesztéséhez szükséges forrásokhoz a kampány weblapjáról juthatnak hozzá.

Mindazok, akik ellátogatnak a honlapra, az ott, kizárólag e portál látogatói számára hozzáférhető ingyenes eszközök (például teljes verziók ingyenes szolgáltatásokkal) segítségével megtisztíthatják számítógépüket a vírusoktól és egyéb betolakodóktól. Mindemellett az Internet-felhasználók közvetlen kapcsolatba léphetnek biztonsági szakértőkkel egy olyan fórumon keresztül, amelyben felmerülő kérdéseiket tehetik fel. A fórum célja az Internet biztonságával kapcsolatos témákra vonatkozó kérdések vagy problémák megoldása illetve javaslatok gyűjtése.

A probléma

Az Internetnek jelenleg 729,2 millió felhasználója van, és ez a szám évente négy százalékkal nő. Az Internet-felhasználók több mint 86%-a a nyolc legelterjedtebb nyelv valamelyikét beszéli, és ennek következtében a mozgalom angol, spanyol, francia, német, olasz, portugál, kínai és japán nyelven hozzáférhető.

Napjainkban már több mint 76.000 vírus kering az Interneten, amelyek közül a Panda Software által gyűjtött adatok szerint 1600 különösen aktív, és folyamatosan támadja a számítógépeket. Szélsőséges helyzetekben akár 100 új vírus is felbukkanhat naponta, és átlagosan 600 új vírus jelenik meg minden hónapban. Mindezek, illetve az egyéb veszélyforrások (például hackerek, reklámposta, kémprogramok) bizonytalanságérzetet keltenek az Internettel kapcsolatban a felhasználók körében, és sebezhetővé teszik őket. Ezt az érzést tovább rontják az olyan világméretű járványok, mint például amelyeket a Natsky, Bagle és Mydoom okozott 2004-ben.

Tájékoztatás, képzés és megoldások

A mozgalom honlapja kiterjed a felhasználók esetleges biztonsági problémáira vonatkozó összes információra, valamint az Interneten keringő összes veszély részleteire, és azok speciális megoldásaira

A portál öt átfogó fejezetből áll: az első, a Veszélyek mindazokat az információkat tartalmazzák, amelyek a felhasználók számára a különböző veszélytípusokkal kapcsolatban szükségesek, beleértve a vírusokat, az illegálisan behatoló programokat és trójai falovakat: mik azok, hogyan ismerhetők fel, honnan származnak, a köztük lévő különbségek stb.; illetve a betolakodásokat: hogyan jutnak a hackerek a számítógépekbe, hogyan előzhető ez meg, és mit tegyünk, ha mégis megtörténik. Ez a fejezet tárgyalja még a reklámpostát vagy bitszemetet: miért káros, és hogyan harcolhatunk ellene; a kémprogramot: mi ez, mire használható, a különböző típusok, illetve hogyan előzhetők meg vagy törölhetők; jogtalan tárcsázók és biztonsági rések: mik a programhibák, milyen problémákat okoznak, hogyan deríthetők fel és hogyan védekezhetünk ellenük.

A Megoldások fejezetben a felhasználók valamennyi típusú olyan ingyenes eszközökhöz hozzáférhetnek, amelyek segítségével megóvhatják számítógépüket a fent bemutatott veszélyektől. Erről a mikrolapról alkalmazhatják azokat az ingyenes eszközöket, amelyekkel védekezhetnek a vírusok és betolakodók ellen. Ezek olyan teljes verziókat tartalmaznak ingyenes szolgáltatásokkal, amelyekhez kizárólag ennek a portálnak a látogatói férhetnek hozzá.

Az Élvezd az Internetet című fejezetben a felhasználók megismerkedhetnek azokkal a legjobb óvintézkedésekkel, amelyek segítségével egyszerűen és biztonságosan a legtöbbet hozhatjuk ki az Internetből. Ez a fejezet bemutatja például, hogyan böngésszünk az Interneten úgy, hogy ne hagyjunk nyomot magunk után. A felhasználók többek között ötleteket kaphatnak arra, hogyan használható helyesen az e-mail, és mikre kell ügyelni, továbbá az online banki szolgáltatások használatának, a file-csere, a nyugodt Internet-böngészést lehetővé tévő jó tartalomszűrő legbiztonságosabb módjairól, valamint a drót nélküli hálózatok és digitális aláírások alkalmazásának alapvető irányelveiről.

A weblap nem csupán tartalmat kínál – a felhasználók kikapcsolódhatnak a Szórakozás forrásaival: a játékokkal, képernyőkímélőkkel és háttérképekkel. Végezetül, az Internet-felhasználók valós idejű információt kaphatnak a Globális Vírushelyzetről, és az Interneten keringő veszélyek fejlődéséről az egyes országokban azoknak a felügyelő eszközöknek köszönhetően, amelyek lehetővé teszik a fontos új veszélyek felismerését és az ellenük való védekezést.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés