Connect with us

technokrata

(Még mindig) fejlődési stádiumban a tábla PC

Dotkom

(Még mindig) fejlődési stádiumban a tábla PC

Egy nemrég megjelent elemzés szerint a tábla PC annak ellenére nem találta meg még a helyét, hogy idestova már másfél éve jelen van a piacon.

A fejlett országokban ezek a notebook ˝mutánsok˝ kedveltté váltak az egészségügyben dolgozók, a biztosítótársaságok alkalmazottainak és az ingatlanforgalmazással foglalkozók körében, ám a vállalatok vezetői között és az egyéb területekkel foglalkozó cégeknél még mindig csak igen lassan növekedik a részesedésük. Hasonlóan gyengén szerepelnek az átlagfogyasztók körében is, jelentette be az In-Stat/MDR kutatócég szerdán. Mindennek a magas ár és a fejletlen szoftverek az okai, mutattak rá az elemzők; ez azonban az év későbbi részében változhat, amikor a Microsoft – a tervek szerint – kihozza a Windows XP tábla PC-s változatának 2005-ös verzióját, melyben továbbfejlesztett kézírás-felismerés segíti a felhasználókat.

˝A tábla technológia úgy halad előre, ahogyan azt elvárták – lassan. Idővel azonban nagyobb számban lesznek elérhetők az olcsóbb, átalakítható modellek, elérve ezzel, hogy a tábla PC-k és a noteszgépek árai között lévő rés minimalizálódik.˝ – fejtegette az IDC elemzője, Alan Promisel. A cég becslése szerint egyébként az egész világon 2003. során körülbelül félmillió olyan tábla PC került forgalomba, melyet a Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszerével láttak el – ugyanekkor notebookból 40 millió talált gazdára abban az évben.

Nem árul tábla PC-t a mobil szegmens egyik legmeghatározóbb szereplője, az IBM. A Kék Óriás egyik menedzsere, Steve Ward szerint ennek az az oka, hogy az eszközök jelenlegi generációja – különösen a tábla PC-síthető noteszgépek – nehezek és relatíve rövid üzemidővel rendelkeznek. Ward persze nem zárta ki, hogy a vállalat belép-e a piacra: ˝Azt hiszem, a tábla PC-k velünk lesznek a jövőben is, de személy szerint nem gondolom, hogy azok a mai generáció tagjai lesznek.˝

Egy átlagos tábla PC ára idén először esik 2000 dollár alá, állítja az In-Stat/MDR elemzése. Ezzel szemben egy minimalista kialakítású notebook már 7-800 dollárért is beszerezhető, de még a középkategóriába tartozó noteszgépek sem kerülnek 1300-1500 dollárnál többe. Az olcsóbb modellek következő piaca az iskolai alkalmazás területe lehet, vélik a jelentés készítői.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle