Connect with us

technokrata

Yahoo, Google, Microsoft, Apple – elérhetetlen weboldalak

Dotkom

Yahoo, Google, Microsoft, Apple – elérhetetlen weboldalak

Egy internetes támadás miatt a hét elején rövid időre jelentős website-ok váltak nehezen hozzáférhetővé vagy egyenesen elérhetetlenné.

Több mint két órán keresztül tartott az a támadás (helyi idő szerint kedd reggel, 5:30 és 7:45 között), melynek számos igen népszerű weboldal látogatottsága itta meg a levét, jelentette a Keynote Systems. A webszörfözéssel kapcsolatos statisztikákat készítő cég szerint egy tipikus napon a legnagyobb 40 USA-beli weboldal 99 százalékban a látogatók rendelkezésére áll, kedden azonban ez az érték 81 százalékra csökkent.

Az Akamai Technologies internetes infrastruktúra szolgáltató kulcsfontosságú szervereit összehangolt támadás érte: nagyszámú, otthoni számítógépek alkotta ˝zombi-hálózat˝ esett neki a vállalat DNS-szervereinek. Egy IT-biztonsági szakértő szerint extrém nagy méretekkel rendelkezett ez a támadó csoport, mely ráadásul olyan adatokkal terhelte az Akamai rendszerét, melyek valós forgalomnak tűntek. A vállalat szóvivői elismerték, hogy a négy nagy website ellen irányult a támadás, de azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy ezzel az Akamait vagy a négy nagyot akarták kompromittálni. További részleteket arra hivatkozva nem közöltek, hogy nem akarják megkönnyíteni a támadók további terveit.

Hasonló támadásokra több példa is akadt az elmúlt egy évben: például a Netsky némely változata a Kazaa-t és egyéb file-cserélő hálózatok website-jait igyekeztek ellehetetleníteni. Meg lehet említeni az SCO elleni DoS-támadást is: a linuxos disztribútorok ellen jogi eszközöket bevető vállalat lépésével vívta ki az internetezők ellenszenvét, s azok többször is elérhetetlenné tették a cég webhelyét – többek között a Mydoom féreg révén.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legnepszerűbb mobiltelefonok 2020

Kütyük

A legnépszerűbb mobilok 2020 első felében

2020. június 3. szerda
cleanswitch érintés nélküli kapcsoló
huawei
huawei

Tablet

Jönnek az új Huawei tabletek Magyarországra

2020. május 31. vasárnap
Samsung

Smart-TV

Nem tudod hová rakd a TV-t? Mi segítünk!

2020. május 31. vasárnap
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin