Connect with us

technokrata

Kutatóközpontokkal működik együtt az IBM

Dotkom

Kutatóközpontokkal működik együtt az IBM

Három vezető európai kutatóközpont működik együtt az IBM-mel élettudományi területeken.

Az IBM három vezető európai kutatóközponttal folytat együttműködést: a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriummal (EMBL), a Cambridge mellett található Európai Bioinformatikai Intézettel (EBI) és a Cambridge-i Egyetem Hutchison/MRC Kutatóközpontban működő Onkológiai Tanszékével. A világhírű intézmények – egymástól független projektekben – a biológia alapjait és a betegségek eredetét kutatják az IBM technológiáinak és szakembereinek segítségével.

„Az IBM és a világ különböző részein működő, neves kutatóközpontok kapcsolata bizonyítja a biológia és technológia növekvő egymásrautaltságát: azt, hogy a két terület vezető szervezeteinek együtt kell működniük és meg kell osztaniuk egymással tapasztalataikat.” – hangsúlyozta Dr. Caroline Kovac, az IBM Healthcare and Life Sciences igazgatója. „Az élettudományi kutatásokban csak akkor lehetünk sikeresek, ha a technológiai és számítástechnikai szakemberek a biológusokkal közösen dolgozzák ki a tudományos világ egésze számára hasznos, új technológiákat.”

A Hutchison/MRC Research Kutatóközpont
A Cambridge-i Egyetem Hutchison/MRC Kutatóközpontban működő Onkológiai Tanszéke a számítógépes genetika területén működik együtt az IBM-mel. A partnerek a rák kialakulását, valamint a megelőzés, a diagnosztizálás és a kezelés módszereit kutatják a legmodernebb technológia segítségével.

A világhírű intézmény az IBM Shared University Research (SUR) ösztöndíjprogram révén elérhető nagy teljesítményű számítástechnikai rendszereket és kutatási szakértelmet bevetve integrálja a személytelenített elektronikus betegnyilvántartási adatokat az emberi génállományról rendelkezésre álló tudással. A kutatók azt remélik, ezzel a módszerrel sikerül majd azonosítaniuk a rák kialakulásáért felelős géneket, és – a kezelések sikerének javítása érdekében – pontosabban előre tudják jelezni, melyik beteg miként fog reagálni a tervezett beavatkozásokra. Az IBM Számítógépes Biológiai Központjának munkatársai a kutatásba bevont óriási adattömeg elemzési módszereinek kidolgozásához is segítséget nyújtanak a tudósoknak.

Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL)
A heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium kutatói Fejlett Celluláris Modellezési és Szimulációs Központ kialakításához veszik igénybe az IBM technológiáját. Az új létesítmény a betegségek hatékonyabb diagnosztizálását, kezelését, gyógyítását és megelőzését segítő, új módszerek kidolgozásához teremt technikai hátteret a nemzetközi kutatói társadalom számára.

Az IBM számítógépes rendszereit és kutatási szakértelmét rendelkezésre bocsátó IBM Shared University Research (SUR) ösztöndíjprogram keretében az EMBL az emberi test fehérjéinek kölcsönhatásait és a sejtosztódás molekuláris mechanizmusait vizsgálja. Mindkét terület alapvető szerepet játszik a különféle halálos betegségek (például a rák) kialakulásához vezető bonyolult sejtműködési folyamatok megértésében. Az EMBL úgy tervezi, hogy Európában és azon kívül is elérhetővé teszi a kutatók és különböző üzleti szervezetek számára a projekt során felhalmozott értékes tudományos adattömeget, technológiákat és szakértelmet. Ily módon a központ a „wet lab” kísérletek, a tudományos elméletek és a különféle számítógépes szimulációk integrált információs adatközpontjaként funkcionál majd.

Az új létesítmény két területen használja ki az IBM Research Számítógépes Biológiai Központjával fennálló szinergiahatásokat. Az első a modellezés – annak feltérképezése, hogyan hatnak egymásra a sejtek és a fehérjék az emberi szervezetben, és miként változnak a sejtek fejlődésük egyes szakaszaiban. A második terület a szimuláció – a kutatóközpont fejlett számítógépes szimulációkkal vizsgálja a rostok és a fehérjék szerkezetét az állati sejtekben. A projekt olyan alapvető sejtfolyamatok pontos modelljeit kívánja kidolgozni, mint a polaritás kialakulása a korai fejlődésben vagy a sejtosztódás mechanikája. A szimuláció eredményeit, valamint a kapcsolódó álló- és mozgóképeket a Weben is hozzáférhetővé teszik majd a kutatók számára.

Európai Bioinformatikai Intézet (EBI)
Az angliai Cambridge mellett található Európai Bioinformatikai Intézet teljes kutatási tevékenysége támogatásához igénybe veszi az IBM segítségét. A számítógépes rendszereket, valamint az IBM Számítógépes Biológiai Központjának erőforrásait biztosító IBM Shared University Research (SUR) ösztöndíjprogram révén az EBI kutatói hozzájuthatnak az alapvető biológiai folyamatok, az evolúció, valamint a betegségek eredetének jobb megértéséhez szükséges, nagy számítókapacitással előállítható molekuláris és géninformációkhoz.

Az EBI kutatási infrastruktúrájának középpontjában a Linux operációs rendszert futtató IBM eServer BladeCenter for Bioinformatics rendszer áll. Az IBM Life Sciences által kimondottan bioinformatikai kutatóintézeteknek tervezett megoldás szorosan igazodik a nagy áteresztőkapacitást igénylő bioinformatikai környezetek speciális szükségleteihez.

Az EBI és a University College London kutatói például az öregkori betegségek molekuláris alapjainak vizsgálatánál használják az IBM technológiáját. A kutatás eredményeiből összeállított adatbázis később egész Európából hozzáférhető lesz, és lehetővé teszi a kutatók számára, hogy bonyolult „in-silico” (számítógépes) modelleket és hipotéziseket dolgozzanak ki, amelyek pontosságát később laboratóriumi körülmények között is ellenőrizhetik. Ez az eljárás jelentősen mérsékli a kutatásokhoz szükséges kísérletek számát. Az IBM kutatói a vizsgálat során keletkező óriási adattömegen belüli mintákat azonosító algoritmusok felállításához nyújtanak segítséget.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek