Connect with us

technokrata

Megjelent az első, mobiltelefonokat fenyegető vírus

Dotkom

Megjelent az első, mobiltelefonokat fenyegető vírus

Antivírus termékekkel foglalkozó cégek bejelentették, hogy megtalálták az első olyan férget, ami kifejezetten az okostelefonokra specializálódott.

Az orosz Kaspersky antivírus fejlesztéseken dolgozó vállalat által Cabir névre keresztelt kártevő a Bluetooth rövidtávú vezetékmentes funkciót használja fel terjedésére azon okostelefonokon, melyek Symbian operációs rendszert futtatnak. A féreg leellenőrzi, hogy az a telefon, amihez hozzácsatlakozott, hasonló OS-sel bír-e, és ha igen, akkor egy csomagfile képében átküldi magát az új hostra. A neve egyébként onnan származik, hogy ha a fertőzött állományt elindítja a készülék tulajdonosa, akkor a kijelzőn a Caribe szöveg jelenik meg.

Az IT-biztonsággal foglalkozó cégek egyöntetűen kijelentették, hogy – igaz, limitált – tesztjeik során nem akadtak nyomára a féregnek a köznapi életben. ˝Nem hiszem, hogy terjedni fog. Valószínűleg csak egy új koncepció bemutatkozásának vagyunk tanúi, az alkotók minden bizonnyal csak be akarták mutatni, hogy így is lehet.˝ – mondta a Network Associates vírusveszély elhárításával foglalkozó csapatának vezetője, Vincent Gullotto.

Semmi mást nem tesz egyelőre a féreg, csupán igyekszik terjedni. Ezzel még nem is lenne olyan nagy baj, de Gulotto szerint a Cabir alapja lehet további kártevőknek – a szakember úgy véli, hogy a vírusírók egy része kiindulási pontként fogja használni a Cabirt újabb, mobiltelefonokat támadó férgek létrehozására. A Bluetooth gyenge védelme egyébként már évek óta téma: kutatók és hackerek egyaránt számos esetben figyelmeztettek már a vezetékmentes csatlakozást biztosító standard hiányaira. Igaz, a féreg elsősorban nem erre, hanem a Symbian operációs rendszer más, szintén Symbian-alapú telefonokkal kapcsolatos ˝bizalmára˝ épít.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák