Connect with us

technokrata

Ellopott Half-Life 2 forráskód – megvan a bűnös!(?)

Dotkom

Ellopott Half-Life 2 forráskód – megvan a bűnös!(?)

Tavaly év végén ismeretlen tettesek behatoltak a Half-Life 2 játékot fejlesztő Valve egyik olyan szerverére, mely a szoftver forráskódját tartalmazta – ezt lemásolták, majd az Interneten terjesztették. Most azonban úgy tűnik, hogy megvan(nak) a bűnös(ök)…

A Valve Software bejelentette, hogy a rendőrség több letartóztatást is foganatosított a tavaly novemberben bekövetkezett forráskód-lopás kapcsán. A Half-Life 2 többek között azért késik már hosszú hónapokat, mert a fejlesztők az eseményt követően úgy döntöttek, alaposan átszabják a programot. A betörésre és a lopásra egyébként sokak szerint az Agobot (Gaobot) trójai programot/férget használták fel a támadók.

Gabe Newell, a Valve vezérigazgatója egy közleményben tájékoztatta arról a nyilvánosságot, hogy a letartóztatások több országra is kiterjedtek. Newell kijelentette azt is, hogy sokat segített az online játékközösség is a tettesek kézrekerítésében. Az igazgató bejelentéséből kiderült, hogy a novemberi eset után alig pár nappal az internetes játékosok közül sokan nyújtottak hasznos információkat – olyanokat, amiket a bűnüldöző szervek általában nem tudnak megszerezni (erőforráshiány és képzetlenség miatt).

A Valve nem volt hajlandó pontos információkat kiadni: sem a feltételezett elkövetők személyazonosságát, sem nemzetiségüket, de még jogi státuszukat sem tették nyilvánossá – a cég képviselői minden kérdést az FBI cyberbűnözéssel foglalkozó Seattle-i csoportjához irányítottak át, ahol azonban egyelőre még szintén nem kívántak részletekbe menően nyilatkozni.

Miért lopták el a forráskódot?

Több találgatás is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy a támadó(k) valójában mit is akart(ak) elérni a forrás eltulajdonításával. Egyesek szerint a többjátékos üzemmódban rejlő csalási lehetőségek izgattá(k) a behatoló(k) fantáziáját, mások szerint biztonsági rések után kutathatnak a kódban, amik révén a szoftvert futtatók rendszereibe törhetnek be.

A lopás ráadásul nem kizárólag a Valve-et érint hátrányosan, mivel számos kódrészlet nem saját fejlesztés; bizonyos licenceket megvásároltak (például az ír Havoktól a karakterek és a környezetük közötti fizikai kölcsönhatások emulációját). A dublini cég máris bejelentette, hogy a Valve-vel együttműködve vizsgálják ki a történteket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle