Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kritikus, javítatlan biztonsági sebezhetőség az Internet Explorerben – már ki is használják!

Dotkom

Kritikus, javítatlan biztonsági sebezhetőség az Internet Explorerben – már ki is használják!

Egy IT-biztonsággal foglalkozó kutatócsapat két olyan rést fedezett fel a világon legtöbbet használt böngészőben, melynek extrém kritikus minősítést adott. Tette ezt főként azért, mert az Interneten már terjed a használata.

Két sérülékenységet fedezett fel a Secunia nevű kutatócsapat az Internet Explorerben, melyeket más ismert sebezhetőségekkel együtt már ártó célokra is ki lehet használni. A kutatók szerint mindez akár oda is vezethet, hogy a támadó képes kiszolgáltatottá tenni a sérülékeny Internet Explorerrel bíró felhasználó rendszerét.

Az egyik sebezhetőség a Location: HTTP fejlécben található: egy speciális URL megadásával ugyanis rávehető arra, hogy helyi állományokat lehessen megnyitni. A második egy keresztzónás scriptelési hiba – kiaknázási módszerének ismeretében a behatoló képes állományokat futtatni helyi számítógép (Local Machine) biztonsági zónában.

A Secunia bejelentette, hogy mindkét sebezhetőség megtalálható a napjaink összes patch-ével ellátott Internet Explorerében is, egyetlen megoldást a problémára a Windows XP-hez készülő SP2 előzetesek jelentik: a legújabb változat feltelepítésével megakadályozható a biztonsági rések kihasználása. Mi magunk is megtehetünk a védelem érdekében két fontos dolgot: nem kattintunk olyan linkre, ami általunk nem ismert, s valószínűleg nem megbízható oldalra vezet; illetve nem nyitunk meg olyan HTML dokumentumot, melynek várható tartalma felől nincs információnk, esetleg nem megbízható helyről kaptuk.

Sajnos a Microsoft már most elkésett a javítás kiadásával, a Secunia szerint ugyanis a sérülékenységek kihasználására már vannak példák az Interneten. A biztonságkutató cég jelentése megemlíti, hogy ezek révén egyes adware alkalmazások képesek betelepülni a felhasználó rendszerébe.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés