Connect with us

technokrata

Az első kvantumtitkosításon alapuló hálózat

Dotkom

Az első kvantumtitkosításon alapuló hálózat

Massachusetts államban állították működésbe az első, kvantumtitkosítással védett számítógépes hálózatot.

Cambrdigbe-ben alakították ki a világ első olyan hálózatát, melyet az elméletben már jól ismert kvantumtitkosításra alapozottan védenek az illetéktelen kíváncsiskodástól. A Quantum Net (Qnet) projektet a BBN Technologies hozta létre a Pentagon védelmi kutatásainak részeként. Maga a rendszer egyébként már évek óta létezik, de még senki sem dolgozott ki egy olyan hatákony módszert, amivel ezt egy működő számítógépes hálózatba lehetne implementálni. A Qnet sem lett éppen hatalmas: mindössze hat szerver között alakítottak ki kapcsolatot.

A Qnet maga olyan szoftver által irányított kapcsolókból, azaz switch-ekből áll, melyek lítium niobát kristályokból készülnek. Ezek a kristályok felelősek a fotonok megfelelő irányba fordításáért. Fotonok – ezek a parányi részecskék képezik a kvantumtitkosítás alapját. A fény parányi alkotórészeinek polarizáltságát kihasználva olyan kódolást lehet létrehozni, amelynek lehallgatása – mai ismereteink szerint – nem mehet végbe anélkül, hogy erről a kommunikáló felek ne szerezhetnének tudomást.

Legalábbis elméletileg, állítják a kísérletben részt vevő tudósok. Szerintük ugyanis létezik egy módszer, aminek révén egy hacker mégiscsak képessé válhat információt szerezni a rendszerből (még ha ennek kihasználására meglehetősen csekély is az esély). Amennyiben egy lézer véletlenül egynél több fotont hoz létre – ami néha bekövetkezik -, akkor ennek az extra fotonnak az elcsípésével lehetősége nyílik a hallgatózó számára, hogy feltörje a védelmet. Az így kialakított hálózat ennek ellenére biztonságosabb, mint a manapság használt titkosításokat alkalmazó megoldások.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle