Connect with us

technokrata

Már tesztelik a Windows-os jelszavakat leváltani hivatott megoldást

Dotkom

Már tesztelik a Windows-os jelszavakat leváltani hivatott megoldást

A Microsoft és az RSA Security még a múlt héten jelentette be, hogy elkezdték annak az eszköznek a bétatesztelését, mellyel kiiktatóvá válhatnak a manapság szükséges hosszú, bonyolult és nehezen fejben tartható jelszavak.

Ismeretes, hogy Redmond még február végén jelentette be együttműködési megállapodását az RSA-val. Ennek során közölték, hogy a jövőben lehetőség válik a Microsoft operációs rendszereiben az úgynevezett SecurID nevű eszközt használni. A SecurID kétfaktoros, tokenalapú azonosítást tesz lehetővé: a matchbox méretű készülék minden percben egy új, hat számjegyből álló kódot generál.

Az ilyen módon előállított számsornak, és az eszköz PIN-kódjának (melyet bizonyára könnyebb megjegyezni, mint egy 10-12 karakterből álló jelszót) ismeretében a SecurID felhasználója beléphet az operációs rendszerbe, amennyiben rendelkezik erre jogosultsággal. Ehhez nincs másra szüksége, csak a PIN- és a SecurID által kiszámolt kód beírására – ez utóbbi a készülék kijelzőjéről olvasható le.

A SecurID és a Windows ˝összeházasítása˝ a vállalatok számára költségkímélő, egyszerűbb és ezért biztonságosabb megoldást kínál, mint a jelenleg majd´ mindenhol alkalmazott jelszavas azonosítás. George Anderson, a tesztelésben részt vevő Computacenter nevű cég IT-biztonsági fejlesztő menedzsere a következőképp nyilatkozott: ˝Felismertük, hogy a pusztán jelszavakra alapuló védelem egy ideje már nem nyújt kielégítő biztonságot a Windows-os munkaállomások védelmében.˝ Anderson éppen ezért üdvözölte az RSA és a Microsoft közös erőfeszítéseit.

Maga a bétatesztelés körülbelül egy hónapig tart majd, néhány vállalat közreműködésével. Az RSA Security szerint a végleges, kereskedelmi forgalomban kapható változat nem sokkal azután elérhető lesz, hogy a fenti folyamat véget ér.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák