Connect with us

technokrata

Képek az Nvidia új, speciális kialakítású videokártyáiról

Dotkom

Képek az Nvidia új, speciális kialakítású videokártyáiról

Avagy hogyan néz ki a távol-keleti chipgyártó mobil számítógépekbe szánt, cserélhető videokártyája?

Habár egy notebook moduláris felépítésű – hasonlóan asztali társaihoz -, ám a hordozató számítógépek tulajdonosainak sokkal kevesebb lehetőségük van a burkolat alatt rejtőző alkatrészek cseréjére. Ez az egyik oka annak, hogy a noteszgépek – megvásárlásuk után – különösen gyorsan vesztenek értékükből: hiába rendelkezik egy notebook nagy és jóminőségű LCD-vel, ha például grafikus vezérlője felett már eljárt az idő.

Egy hónapja írtunk arról, hogy az Nvidia végre meg kívánja törni a noteszgépek közismerten nehézkes bővíthetőségét. A vállalat még májusban jelentette be MXM technológiáját, melynek révén sokkal könnyebben cserélhetik le elavult grafikus alrendszereiket a noteszgépek tulajdonosai. A PCI Express-re alapuló megoldást a távol-keleti vállalat szeretné minél szélesebb körben elterjeszteni, ˝ipari szabvánnyá˝ fejleszteni – ezért mindenki számára lehetővé teszi alkalmazását. Ennek némileg ellentmond az az értesülés, hogy az Ati hasonló technológiája nem kompatibilis az Nvidia fejlesztésével.

Az interfész használata megnöveli az egyes noteszgépek árait, ezért valószínű, hogy kezdetben korántsem alkalmazzák majd minden hordozható számítógépben az MXM technológiát. Az Nvidia fejlesztésre ráadásul az olyan cégeket, mint az Alienware vagy a Toshiba is nehezebb helyzetbe hozza, mivel ezek már eddig is kínáltak továbbfejleszthető. Ezektől függetlenül többen vélekednek úgy, hogy a jövőben széles körben elterjedhet az MXM interfész.

A The Inquirer magazin nemrég közelről is megnézhetett néhány ilyen, MXM technológiájú GeForce videokártyát, melyről fényképeket is készítettek. A képen az NV37-es kódnevű GPU-val ellátott grafikus kártya látható.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle