Connect with us

technokrata

Üzemanyaggal működő noteszgépet ígér az év végére a Toshiba

Dotkom

Üzemanyaggal működő noteszgépet ígér az év végére a Toshiba

A számítástechnikai eszközöket fejlesztő és gyártó óriásvállalat bejelentette terveit, melyek szerint 2004. végére piacra kíván hozni egy olyan hordozható számítógépet, melynek energiaforrását egy üzemanyagcellára támaszkodó megoldás biztosítja.

Japán egyik legnagyobb elektronikai vállalata pár napja jelentette be, hogy az idei év végére meg fog jelenni egy folyékony üzemanyag alapú energiaforrással bíró noteszgéppel. ˝Szerintünk mi leszünk az elsők!˝ – mondta Ruta Takeishi, a Toshiba európai részlegének egyik menedzsere, egy párizsi konferencián. Az akkumulátoripar részvételével zajló eseményen azt is közölte, hogy először majd Japánban lehet kapni ezt a fajta notebookot.

A tokiói vállalat mikro üzemanyag-cellája a fejlesztők szerint hozzávetőleg átlagosan 10 órás működési időt képes biztosítani egy hordozható számítógép számára, ami körülbelül kétszerese a ma kapható legújabb lítium-ionos akkumulátorok hasonló paraméterének. Ez utóbbiak egyébként a piac több mint felét teszik ki: az újratölthető, lítium-ion technológiájú telepek a 4,5 milliárd dolláros összesített eladásokból 2,7 milliárd dollárnyival veszik ki részüket.

Visszatérve a Toshiba noteszgépére: Takeishi közlése szerint az új modellek kezdetben érezhetően drágábbak lesznek hagyományos társaikhoz képest – pontos összeget azonban nem említett a szóvivő. Elárulta, hogy cége szerint körülbelül 2007-re tűnik majd el ez a rés a hagyományos akkumulátorok és az üzemanyag-cellás megoldások között. A konferencián egyébként 2010-re a – jelenleg használt telepekkel szemben pillanatok alatt újratölthető – üzemanyag kazettáknak körülbelül 1 milliárd dolláros piacot jósoltak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle