Connect with us

technokrata

Új DVD-védelem – máris feltörve

Dotkom

Új DVD-védelem – máris feltörve

Alighogy felfedezték a DVD-filmek tekintetében eddig még nem alkalmazott másolásvédelmi eljárást, már is megszülettek az első, a technikát kiküszöbölni képes megoldások.

A CDFreaks értesülései szerint egy új, DVD-filmeket védő technológia jelent meg, mely különbözik a gyakorlatilag majdnem minden műsoros korong védelmét ellátó CSS-től (Content Scrambling System). Ismeretes, hogy a CSS meggátolja a védett adathordozón tárolt állományok lemásolását, csak a licenccel rendelkező szoftverek képesek a rendszer által védett file-ok lejátszására.

A CSS első ismert és egyben legnagyobb ellenfele a norvég Jon Johansen volt, aki azért, mert feltörte és elterjesztette szoftverét az Interneten, több évig járt bíróságra – a filmipar ugyanis példásan meg akarta büntetni a norvég tinédzsert (Johansen időközben megnyerte a pert, így jelenleg már nyugta van a jogvédőktől). ˝Természetesen˝ a védelmet időközben mások is megtörték: például az AnyDVD és a DVD Decrypter nevű alkalmazások képesek felismerni és kiiktatni a védelmet úgy, hogy egy ilyen technikával ellátott lemezről is lehessen másolatot készíteni.

Az új eljárás a korábbihoz képest más megoldás alkalmaz. A CDFreaks jelentése szerint olvashatatlan szektorokra alapozza működését (CSS nincs is ezeken a lemezeken), hasonlóan, ahogyan a játék CD-k védelmét is megoldották. Szánt szándékkal elrontott szektorok kerülnek a lemezre, melyeket egy másolás során a másoló alkalmazás általában automatikusan kijavít. A korongon levő védelem azonban érzékeli, hogy már nem találhatók meg adott helyen az olvashatatlan szektorok, így használhatatlanná teszi az adatokat (azaz lejátszhatatlanná a filmet).

Több neves, másolásvédelmek kiiktatásával foglalkozó fejlesztő is elismerte a DVD-k tekintetében újnak számító technika megjelenését: például Oliver Kastl, aki a CloneCD és CloneDVD alkalmazások eredeti fejlesztője. Egyelőre nem okoz problémát a védelem kikerülése, de valószínűleg nehezebbé válik majd a technológia kiiktatása, ha továbbfejlesztik. A CDFreaks közlése szerint az eljárás neve egyelőre nem ismert.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle