Connect with us

technokrata

Új generációs Ati videokártya a mobil számítástechnikának

Dotkom

Új generációs Ati videokártya a mobil számítástechnikának

A kanadai fejlesztő/gyártó bejelentette a legújabb, notebookokba szánt videovezérlőjét, mely már a nemrég bemutatkozott új generációs termékek családjába tartozik.

A tegnapi nap során indította útjára az Ati X600-as grafikus vezérlőjének mobil változatát Tajvanban. A chip – melyet Mobility Radeon X600 névre kereszteltek – számos újdonságot hozott magával. Többek között az LCD-EE technológiát, mely egy szélesképernyős panelekhez fejlesztett megjelenítő architektúra, illetve a Powerplay 5.0-t – az energiamenedzser technológia a PCI Express lehetőségeit is figyelembe veszi. A fentiekből következően a Mobility Radeon X600 teljes mértékben támogatja az x16 PCI Express-t, mely szabvány az AGP-t hivatott leváltani.

DirectX 9.0 kompatibilis eszközt kap a vásárló, ha beruház egy ilyen videovezérlőbe. Az optimalizált 3D-s motor alkalmazza például a Smartshader 2.0-t (az összetett, így realisztikus megvilágítások megjelenítése végett), és a Smoothvision 2.1-et, mely az Ati élsimítási (anti-aliasing) feladatokat ellátó fejlesztése. Visszakanyarodva még egy kicsit az energiafelhasználáshoz: a Mobility Radeon X600-asban helyt kapott a Vari-Bright technológia, mellyel közvetlenül szabályozható a kijelző fényereje, az akkumulátor töltöttségi fokához illeszkedően.

Szintén újítás az Ati által Axiom névre keresztelt megoldás. Hasonlót az Nvidia már korábban bejelentett: a távol-keleti chipgyártó MXM technológiája a noteszgépekben levő grafikus vezérlők nehézkes cseréjét hivatott könnyebbé tenni. Nos, nincs másról szól az Ati esetében sem, így a két fő grafikus lapkákat fejlesztő vállalatok ezirányú lépése talán végre elvezethet oda, hogy egy notebookot nem kell már csupán azért lecserélni, mert videokártyája elavult.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle