Connect with us

technokrata

Transmeta: erősít az Intel és az AMD riválisa

Dotkom

Transmeta: erősít az Intel és az AMD riválisa

A két nagy, az Intel és az Advanced Micro Devices által uralt piacon a Transmeta mindeddig nem volt képes nagyobb részesedést kiharcolni magának; a napokban azonban bejelentették új processzorukat.

A Transmeta a tajvani Computexen tárta a nyilvánosság elé legújabb processzorának, az Efficeonnak az 1,6 GHz-es változatát. Egészen pontosan a kiállításon jelentette be, hogy elkezdték gyártani a noteszgépekbe és pengeszerverekbe szánt lapkák termékmintáit. Összehasonlításképp: jelenleg a chipgyártó ezen CPU-ja 1-1,2 GHz-es órajellel bír, s az előállítása során 130 nanométeres gyártási technológiát alkalmaznak. A megnövelt frekvenciájú processzor már 90 nanométeres gyártási eljárással készül.

Alig pár hete jelentették be a vállalat képviselői, hogy az új Efficeonokban már megtalálható lesz az a mikroprocesszorba épített vírus- és féregvédelem, melyet a Microsoft a Windows XP SP 2 kiadását követően tervez operációs rendszereivel támogatni. A pár hónap múlva elérhető javítócsomag (illetve ennek révén a Windows XP) együtt fog működni a Transmeta No Execute, azaz NX megoldásával, melyet a chipgyártó cég mérnökei a puffertúlcsordulásos hibák kiküszöbölése végett alkottak meg. (A technológia egyébként az AMD és az Intel CPU-iban is jelen lesz.)

Hiába az alacsony fogyasztás és ár, megfelelő marketing nélkül nem tudott nagy szeletet kihasítani a noteszgépek piacából a Transmeta. A Sony például, mely korábban alkalmazta a vállalat egyes lapkáit, már abbahagyta az ilyen notebookok készítését. Vannak, akik kitartanak a cég és Efficeon processzora mellett: a japán Sharp például jelenleg is kínál olyan hordozható számítógépet, mely ilyen chipre alapul. A nagyobb órajelű, ezáltal jobb teljesítményű CPU-k remélhetőleg kelendőbbek lesznek, különben a kis gyártó nagy bajba kerülhet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek