Connect with us

Hirdetés

technokrata

EU-konform számlázó programok a Revolutiontől

Dotkom

EU-konform számlázó programok a Revolutiontől

Piacra kerültek az Iroda Sorozat 3.6-os verziói.

Az Európai Uniós csatlakozás a számlázási folyamatokra is kihat. Számos új adat számlán való feltüntetése kötelezővé vált egyes esetekben, más adatok szerepeltetése pedig a megváltozott adóbefizetési kötelezettségek miatt a vállalkozások egy részénél már „zsebre megy”. A kisvállalkozói számlázó programok piacának egyik meghatározó szereplője, a Revolution Software a napokban dobta piacra Iroda Sorozatának legújabb, 3.6-os verziójú számlázó szoftvereit. Az új számlázó szoftver-család programjai már az uniós előírások jegyében készültek, és az új ÁFA-bevallási előírások teljesítését is elősegítik. A cég becslése szerint a változások az Iroda Sorozat felhasználóinak mintegy 1/3-át, körülbelül 2.500-3.000 céget érintenek, elsősorban az egyéni vállalkozókat, illetve azokat a cégeket, akik devizaszámlákat állítanak ki.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás a számlakiállítás módjában számos változást ír elő. A megváltozott szabályozás egy része kötelező érvényű, más része ajánlott, hiszen elmulasztása plusz adóelőleg-, illetve ÁFA-befizetést von maga után. A Revolution új számlázó programjai már az uniós szabályozás jegyében készültek: a szoftverekben lehetőség nyílik minden kötelező és ajánlott adat felhasználóbarát, gyors rögzítésére, valamint az „unióbarát” számlázó programokkal a közösségi termékértékesítéshez, és termékbeszerzéshez szükséges kimutatások is elkészíthetők.

Az új törvényi szabályozás szerint a számlán – amennyiben a vevő saját államában adófizetésére kötelezett – 2004. május 1-jétől közösségi termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetén kötelező feltüntetni a vevő közösségi adószámát. Ugyanez az eladó esetén bár nem kötelező, mégis ajánlott. Egyéni vállalkozók esetén szintén változott a szabályozás: az egyéni vállalkozó által kibocsátott számlán már 2004. januárjától célszerű a vállalkozói igazolvány számának feltüntetése, ellenkező esetben ugyanis a számlának adóelőleg vonzata keletkezik. Az előlegszámla, illetve a számlát helyettesítő okmány fogalma megszűnt: előlegfizetés esetén számlának vagy egyszerűsített számlának nevezett bizonylatot kell kiállítani. A végszámla kiállításánál továbbra is elfogadott a beszámított előlegnek a végösszegből történő levonása, vagyis a különbözet számlázása. Közösségen belüli beszerzés esetén a közösségi adószámmal rendelkező magyar adóalany adómentesen vásárolhat más tagállamból. Ebben az esetben a beszerzést a magyar törvények szerinti ÁFA terheli, amit a magyar adóalany az adóbevallásában önmagának számít fel, és ha az bevételszerző tevékenységével összefügg, akkor azonnal le is von. Ha közösségen belüli termékértékesítésről van szó, akkor a termék értékesítése adómentes.

A Revolution az új, 3.6-os programverzióinak kifejlesztése során az egyszerűségre, a felhasználóbarát megoldásokra és a teljes mértékű uniós megfelelésre törekedett. Ennek megfelelően az új szabályozás által „kért” vagy ajánlott adatok gyorsan rögzíthetők, és automatikusan megjelennek az alap számlasablonokon is. Az előlegszámla esetén az Iroda Sorozatos számlázó programokban korábban bevált, és az ügyfelek által megszokott gyakorlat szerint továbbra is hasonló maradt az előlegről szóló bizonylat kibocsátása, „Számla” néven, valamint az eredeti összeg és az előleg összege külön-külön is feltüntetésre került a számlán. A közösségen belüli beszerzésre és értékesítésre vonatkozó „ÁFA”, pedig új, választható ÁFA-típusként jelenik meg a szoftver 3.6-os verzióiban.

Az új programverziók a kötelező és ajánlott adatok feltüntetésén túl a közösségi termékbeszerzéshez és értékesítéshez szükséges, APEH által kért kimutatások kitöltéséhez is segítséget nyújtanak. A kimutatások elkészítéséhez a bizonylatok rögzítésénél a felhasználó megjelölheti, hogy az adott be-, illetve kiszállítás közösségen belül történik-e. Mivel ez nem köthető sem partnerhez, sem cikkhez, ezért a felhasználó részéről manuális elbírálás szükséges. E jelölésen alapuló szűréssel lehet a későbbiekben az APEH által elvárt kimutatásokat elkészíteni.

A Revolution Iroda Sorozat számlázó szoftvereit – köztük a legnépszerűbb Számla Numero 1., Számla Numero 2. és SzámlaVarázsló programokat – mintegy 9.000 egyéni vállalkozó, mikro- és kisvállalat használja országszerte. A Revolution becslése szerint Magyarországon mintegy 80-100.000 cég és egyéni vállalkozó használ valamilyen számlázó programot, ezek közül 30-35.000 céget érint a mostani változás. E cégek egy része számára jelentős problémát okozhat az alkalmazkodás, hiszen nem minden fejlesztő biztosítja a programok rendszeres frissítését és az ügyfelek tájékoztatását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés