Connect with us

technokrata

30%-os hatékonyság-növekedés az IFS-sel

Dotkom

30%-os hatékonyság-növekedés az IFS-sel

A V&S Absolut Spirits, az Absolut Vodka előállítója 2000 óta használ IFS Applications rendszert svédországi lepárló üzemében. A közelmúltban megjelent esettanulmány szerint az elmúlt négy évben 10%-kal növelte termelékenységét, míg a hatékonysága 30%-kal nőtt a vállalatirányítási szoftver bevezetése óta. Az IFS Applications hozzájárult a vállalat legfontosabb folyamatainak korszerűsítéséhez, a költségek csökkentéséhez, valamint további versenyelőny megszerzéséhez.

Az Absolut a magyarországi vodkapiac prémium szegmensén belül 15%-os részesedéssel bír, jelenleg követi a piac enyhe növekedését. Ezzel hazánk harmadik legkedveltebb prémium kategóriájú vodkája, melyet kiegyensúlyozottan, 50-50% arányban fogyasztanak férfiak és nők.

Hasonlóan más élelmiszeripari vállalathoz, a V&S Absolut Spirits különösen alapanyag-függő. A minőség és a szállítás akár kis mértékű eltérése komoly problémákat okozhat a vállalat életében. Az 1990-es években a cég elhatározta egy olyan informatikai megoldás bevezetését, amely segítségével a legfontosabb folyamatait modernizálhatja. Ezek a folyamatok a karbantartás, a beszerzés, a logisztika és a raktározás. Mindkét fél számára fontos tényező volt a magas minőség biztosítása, a termelőeszközök optimális kihasználása, továbbá a folyamatok legmegfelelőbb időben történő alkalmazása.

A V&S Absolut Spirits a moduláris felépítésű IFS Applications Vállalati eszköz- menedzsment (EAM – Enterprise Asset Management) megoldását választotta, ahol öt komponens került bevezetésre: IFS/Megelőző karbantartás, IFS/Berendezések, IFS/Készletgazdálkodás, IFS/Munkálatok, IFS/Beszerzés. Az installálás része volt továbbá egy web megoldás is személyi portálokkal.

Az IFS Applications-nek köszönhetően a karbantartási folyamatok hatékonyabbá váltak, mivel a karbantartó szakemberek a felmerülő problémákról, a web portálon keresztül érkező jelentések alapján azonnal értesülnek, így megfelelőképpen rangsorolják az elvégzendő feladatokat. A lehetséges hibaforrások könnyebben felderíthetők, ezáltal kiküszöbölhetők. Kiemelkedő eredmény, hogy az eszközök kihasználtságának a hatékonysága 30%-kal nőtt az elmúlt négy évben.

Per Oxelgen, műszaki igazgató a következőket mondta az IFS Applications rendszerrel kapcsolatos tapasztalatairól: „Mivel a technikusok és gépkezelők rendszeresen találkoznak, a karbantartási folyamatok sokkal gördülékenyebbek lettek. Mindenki tudja a feladatát, a fontossági sorrendet, és a tervezés még hatékonyabbá vált. A rendszer rugalmassága, és a leállási idő csökkenése jelentős előny egy olyan vállalatnál, amely évente 80 millió üveg prémium minőségű vodkát készít.”

A logisztika és alkatrész menedzsment is fejlődött. A megfelelő időben történő beszerzés kritikus a 300 különböző tétel kapcsán, mint például az eltérő ízek, címkék, másfajta üvegméretek. Az IFS Applications Készletgazdálkodás moduljának használatával a mennyiségi adatokhoz nem csak a raktárosok, hanem a karbantartó szakemberek is hozzáférnek, így mindig naprakész információ van a birtokukban. A modul bevezetése azonnali eredményt produkált: a régi raktárkészlet felszámolása, és az ebből adódó tárolási kapacitás optimalizálása jelentős költség-megtakarítással járt. A beszerzési folyamatot még könnyebbé teszi az automatikus újrarendelés funkció használata.

Összefoglalva Per Oxelgen elmondta: „A karbantartási és gyártási eredményeken túlmenően az IFS segítségünkre volt a folyamataink megváltoztatásában, fejlesztésében is. Az IFS erőteljesen a megoldásokra koncentrál, velük inkább a lehetőségeket látjuk meg, mint a problémákat.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle