Connect with us

technokrata

Cyberrendőrség – vissza az iskolába!

Dotkom

Cyberrendőrség – vissza az iskolába!

Európa-szerte továbbképzésre küldik az online bűnözéssel foglalkozó rendőröket annak érdekében, hogy hatékonyabban legyenek képesek végezni a munkájukat.

A világ számos térségében, köztük nem egy európai országban is újabb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az internetes bűnözéssel szemben fellépő hatósági szervek még sikeresebben tudjanak dolgozni. Számítógép-merevlemezek átvizsgálása, rejtett file-ok felkutatása és kiértékelése annak bebizonyítására, hogy a számítógéppel online visszaélést követtek el; e-mailek és webes logok tüzetes átnézése hasonló célokból, hacker-fogások megismerése – néhány feladat a repertoárból.

Dan Haagman, a Cambridge-i 7Safe nevű kiképzőcég vezetője szerint hasonló kiképzést kapnak a nyomozók, mintha autószerelő tanfolyamra járnának. A rendszer sebezhetőségére, behatolásra utaló jeleket kell keresniük az adott számítógép(ek) átvizsgálásával – ahogyan egy autószerelő keresi az elromlott gépkocsi hibáját.

Mindez lassan olyan fontossá válik, mint egy DNS-vizsgálat eredményének bizonyítékként való felhasználása, nyilatkoztak az Egyesült Királyság rendőrségénél. A bűnözők egyre inkább alkalmazzák a modern technika minden vívmányát, s egyre több bűnözési forma jelenik meg az Interneten (a zsarolástól egészen a drogterjesztésig), így a hatóságoknak lépést kell tartaniuk az eseményekkel. A kiképzéseknek köszönhetően volt képes Nagy-Britannia Nemzeti Csúcstechnológiás Bűnüldöző Egysége (National Hi-Tech Crime Unit – NHTCU) nemrég rajtaütni egy orosz bűnszervezet 12 tagján, akik e-mailes megtévesztéssel igyekeztek kiszedni a gyanútlan internetezőkből fontos adatokat bankszámlájukkal kapcsolatban. Szintén a számítástechnikában járatos nyomozók javára írható a nemrégiben több ezer ember beazonosítására irányuló akció, melynek során pedofíliával gyanúsított internetezőket figyeltek meg.

A fenti sikerek és erőfeszítések ellenére a bűnözés még mindig az őt üldöző szervezetek előtt jár. Az Egyesült Királyságban – mely Európa egyik legfejlettebb online cyberbűnüldöző részlegével rendelkezik – a 140 ezer rendőrtiszt közül alig ezer (!) kapott kiképzést digitális bizonyítékok felderítésére, kezelésére. Ezek közül pedig 250-nél is kevesebben rendelkeznek magas jártassággal a témakörben – ám a világ többi részén sem jobb a helyzet. Persze pánikra azért nincsen ok, de adataink védelmére mindig fordítsunk kellő figyelmet!Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp