Connect with us

Hirdetés

technokrata

Két kijavítatlan sebezhetőség fenyegeti a Mac OS X-eket

Dotkom

Két kijavítatlan sebezhetőség fenyegeti a Mac OS X-eket

A sérülékenységeket az Apple-től függetlenül hozták nyilvánosságra, így a cég operációs rendszerei egyelőre védtelenek…

Az Apple-t a héten keményen megleckéztette egy IT-biztonsággal foglalkozó szakértő: ez utóbbi ugyanis nyilvánosság elé tárta azt a két sebezhetőséget, melyeket még korábban fedezett fel a Steve Jobs vezette cég szoftverében. Ez a lépés azért volt etikátlan, mert ennek révén úgy került az emberek tudomására a hiba, hogy ahhoz még nem létezik javítás – a hackerek pedig ezt felhasználva gyakorlatilag letarolhatnák a védtelen OS X-eket; vagy egy erre alapuló vírussal majdnem minden Mac-et meg lehetne fertőzni.

A frusztrált kutató azzal indokolta döntését, hogy az Apple az általa február végén tett értesítésre mindmáig nem reagált. Az önmagát lixlpixel néven említő illető pár napja kitette a Webre a sérülékenységek pontos leírását, melyek aztán biztonsági kérdésekkel foglalkozó levelezőlistákon kezdtek feltünedezni. Az Apple nem kívánta a történteket megítélni, annyit viszont elárult, hogy nagyon komolyan veszik a két sebezhetőséget. Nem ez az első eset egyébként, hogy Steve Jobs cégét nyíltan kritizálják amiatt, hogy leminősíti a sérülékenységek súlyosságát; valamint többször felrótták már azt is vállalatnak, hogy az IT-biztonsággal foglalkozók aggályainak megválaszolásáról gyakran ˝megfeledkezik˝.

Az biztonságtechnikai Secunia kutatócsapat megvizsgálta a sebezhetőséget, és azt extrém kritikus minősítésűnek ítélte meg, mivel a két sérülékenység többféle módon is kihasználható. A Secunia azt javasolja a Mac-felhasználóknak, hogy a javítások megérkezéséig tartózkodjanak az olyan webhelyek meglátogatásától, melyekben nem bíznak meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés